Beeld van een prostituee en een Leger des Heils medewerker
Milan Vermeulen

Wat het Leger doet tegen mensenhandel

Het Leger des Heils is zeer betrokken bij het bestrijden van mensenhandel, zowel in Europa als wereldwijd. We doen er alles aan om te voorkomen dat mensen uitgebuit worden. We beschermen slachtoffers en helpen hen bij hun re-integratie in de samenleving. In ons werk zijn we vaak getuige van de ernstige traumatisering en gewelddadige exploitatie van slachtoffers. Wij strijden tegen alles wat mensenlevens kapot maakt.

Mensenhandel in Nederland

Wereldwijd zijn er meer dan 40 miljoen mensen slachtoffer van mensenhandel. Ze werken in de seksindustrie en moeten hun loon afstaan, of worden gedwongen om ander zwaar werk te doen. Ieder jaar is er ten minste sprake van 700.000 nieuwe slachtoffers. Maar sommige bronnen spreken zelfs over aantallen van wereldwijd 3 tot 4 miljoen slachtoffers.

Helaas komt uitbuiting ook in Nederland voor. Dit gebeurt vooral met vrouwen en meisjes in de seksindustrie, maar ook met mensen die gedwongen of onderbetaald moeten werken in bijvoorbeeld hotels, kwekerijen, restaurants, de bouw of nagel- en massagesalons. Hiermee worden mensenlevens kapot gemaakt.

Wat is mensenhandel?
Onder mensenhandel verstaan we verschillende vormen van uitbuiting, zoals arbeidsuitbuiting, criminele uitbuiting, seksuele uitbuiting en gedwongen orgaanverwijdering. Er is daarbij vaak sprake van dwang, dreiging en chantage. Ook in Nederland zijn er veel slachtoffers van mensenhandel. Zonder dat we het doorhebben dragen onze keuzes hier in sommige gevallen helaas ook aan bij. Het is daarom belangrijk om alert te blijven op de signalen.
De gevolgen van mensenhandel zijn voor slachtoffers enorm. Vaak uit zich dit in lichamelijke en psychische klachten. Je kunt bij veel slachtoffers spreken van een trauma. Goede medische en psychische hulp is daarbij enorm van belang.
Het Leger des Heils werkt met kwetsbare mensen die zowel dader als ook slachtoffer zijn van mensenhandel. We vinden het dan ook ontzettend belangrijk om in ons werk op de signalen te letten én ook om de juiste hulp te bieden. Zo trainen we onze medewerkers in het signaleren van mensenhandel en bieden we ondersteuning aan slachtoffers.
Hoe kun je mensenhandel herkennen in je omgeving?
Vaak zijn er meerdere signalen die er op wijzen dat er sprake is van mensenhandel. Door alert te zijn en je bewust te zijn van de mogelijke signalen kun je mensenhandel en uitbuiting herkennen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:
  • Er is sprake van extreem lange werkdagen;
  • Er is geen of weinig pauze;
  • Prijzen zijn extreem laag ten opzichte van andere aanbieders;
  • Een identiteitsbewijs ontbreekt;
  • Medewerkers worden verbaal en/of fysiek slecht behandeld;
  • Er is sprake van chantage of bedreiging;
  • Er is plotselinge lichamelijke en/of gedragsverandering.
Wil je meer weten over de signalen? Op onze campagnewebsite tegoedkoop.com vind je meer informatie. Ook vind je hier een quiz over een aantal mogelijke situaties.
Waar kun je mensenhandel (anoniem) melden?

Twijfel je over een situatie of denk je mensenhandel te herkennen? Op deze website vind je verschillende manieren waarop je een melding kan doorgeven. Ook als je alleen een vermoeden hebt van uitbuiting, kun je hier terecht.