De strijd tegen mensenhandel internationaal

Mensenhandel
Leestijd: 2 minuten

Het Leger des Heils strijdt wereldwijd op allerlei manieren tegen mensenhandel en uitbuiting. Hier vertellen we hoe we dit doen in Liberia en Bangladesh.

Scholen in Liberia

Een aantrekkelijke aanbieding op een banenmarkt kan in het West-Afrikaanse Liberia zomaar een lokmiddel richting online sekswerk zijn. Zo komen jonge meisjes en jongens gemakkelijk in de prostitutie terecht. Daarom zorgt de lokale onderwijscoördinator van het Leger des Heils ervoor dat leraren en leerlingen de gevaren van mensenhandel en kinderarbeid leren herkennen. 

Leerlingencomités als wapen tegen mensenhandel 
Op meerdere scholen zijn leerlingencomités gevormd die zich richten op 'Modern Slavery and Human Trafficking Response' (MHTR). De leerlingen komen maandelijks bijeen om de gevaren van mensenhandel en kinderarbeid met elkaar en de schoolleiding te bespreken.  

Ze weten helaas veel voorbeelden te geven van online seksuele intimidatie en 'aanlokkelijke aanbiedingen' op de banenmarkt die vaak lokmiddelen zijn voor mensenhandel en misbruik. Ook moeilijke onderwerpen als huiselijk geweld, kindermisbruik en -uitbuiting in de directe omgeving komen ter sprake. 

Positieve aanpak met zichtbaar resultaat 
Ondanks de schrijnende realiteit is er ook goed nieuws: de aanpak op de Leger des Heils-scholen werkt! Door te focussen op openheid en gezonde relaties, wordt de strijd tegen mensenhandel en uitbuiting gericht aangepakt. Door kinderen al op jonge leeftijd bewust en weerbaar te maken, verdwijnen taboes en werken ze aan een veilige leeromgeving.  

Uitstapprogramma in Bangladesh

Eén van de andere projecten waar het Leger des Heils Internationale Ontwikkeling & Samenwerking (IOS) zich voor inzet is een uitstapprogramma voor vrouwen in de prostitutie in Jashore. Hartverscheurend is het leed in de bordelen waar vrouwen onder erbarmelijke omstandigheden verkeren en waar hun kinderen in een zeer onveilige plek opgroeien. Toch proberen we de vrouwen te bereiken, zodat we in hun wereld een teken van hoop kunnen zijn. Het is moeilijk om de cirkel van armoede te doorbreken en uit de prostitutie te stappen, maar toch zijn er sterke vrouwen die de stap wagen.  

Onlangs hebben we een bezoek gebracht aan een groep vrouwen die via ons project een nieuwe bron van inkomsten heeft gevonden. Zoals Anike, zij weeft nu dekens en heeft hierdoor een basisinkomen. Weliswaar verdient ze nu veel minder geld, maar ze heeft haar vrijheid en waardigheid teruggevonden. De survivors zijn dankbaar dat ze deze stap hebben kunnen maken. Maar wat is hun leven nog ingewikkeld, het is echt heel moeilijk om na de uitstap in Bangladesh eennieuw leven op te bouwen in een omgeving met zeer weinig support. Het Leger des Heils fungeert als een soort nieuwe familie waar ze geliefd worden en met hun vragen terecht kunnen.