Bijzondere Schoonmaak
Ambulante hulp en begeleiding

Doen wat we geloven

Bijzondere Schoonmaak regio Haarlem en omgeving

De medewerkers van Bijzondere Schoonmaak richten zich op ernstig vervuilde huishoudens. Samen met de bewoners, maken ze de woning weer bewoonbaar zodat de weg vrij is voor verdere hulpverlening. “Er is geen mooier werk dan mensen hun thuis teruggeven,” vertelt medewerker Sacha enthousiast.

Een vervuild huis is vaak het topje van diepliggende problemen, zoals ziekte, schulden, psychische problematiek, verslaving of sociaal isolement. “Bewoners zijn het overzicht kwijt, het lukt ze niet meer om zelf op te ruimen,” legt Sacha uit. “Wij komen in alle buurten, in grote en kleine huizen, bij alleenstaanden en gezinnen. Vaak leiden deze mensen voor de buitenwereld een normaal leven en gaan ze bijvoorbeeld iedere dag naar hun werk.”

Komt een woningbouwvereniging of GGD een ernstig vervuild huis tegen, dan kunnen zij Bijzondere Schoonmaak inschakelen, waarna Sacha en haar collega’s op pad gaan. “Om de woning zo snel mogelijk op orde te hebben, werken we altijd met een groep. Als het huis in één keer netjes is, zijn bewoners namelijk minder geneigd om weer spullen te laten slingeren. Daarnaast is het ook gewoon zwaar werk,” vertelt Sacha.

Aan de slag

Zwaar werk is het zeker, containers vol, bergen vuilniszakken en rattenplagen zijn aan de orde van de dag voor het Bijzondere Schoonmaakteam. “Af en toe weet ook ik niet waar ik moet beginnen, maar dat is een momentopname, ik ga meteen aan de slag,” lacht Sacha.
Bijzondere Schoonmaak is er voor het huis, maar de medewerkers begeleiden mensen ook naar passende hulp en een gezondere situatie. “Zo voorkomen we regelmatig huisuitzettingen en brengen we wat licht in de levens van deze mensen. Ik gun iedereen een thuis, wij gaan na ons werk naar huis en doen gezellig de kaarsjes aan. Dat verdient iedereen.”

 Bijzondere Schoonmaak Sacha

Op weg naar herstel met Cornelis

De medewerkers van Bijzondere Schoonmaak komen zonder oordelen bij iemand thuis. Cornelis vroeg zelf om hulp via de gemeente en deelt zijn ervaringen in de hoop dat meer mensen in nood deze stap nemen.   

Als je door de rommel heen kijkt, moet het appartement van Cornelis ooit een fijne plek zijn geweest. Nu ruikt het sterk naar de urine van zijn hond en de inhoud van de kapotte koelkast. Ook staat de woning vol met spullen en er schijnt nog maar weinig licht door de vuile ramen. 

“Mijn huis is herboren."

Frisse start

Een huis vervuilt niet zomaar, ook bij Cornelis ging het om een samenloop van omstandigheden. Het overlijden van zijn vrouw, een periode in het ziekenhuis wegens hartklachten waarna hij zijn arm twee keer achter elkaar brak. Ondertussen stopten al zijn hobby’s door corona en raakte hij in een isolement. “Ik heb een zware baan en draai onregelmatige diensten. Door mijn gebroken arm is de rommel opgehoopt en kan ik het zelf niet meer overzien. Het is heel rottig, maar ik heb de stap genomen en bij de gemeente om hulp gevraagd met de hoop op een frisse start.” 

Weer een thuis

“Dit huis valt mee, het gaat bijna alleen om schoonmaken. Doordat we met Cornelis samenwerken, krijgt hij weer structuur en leert hij hoe hij zelf dingen aan moet pakken. Hij heeft het balkon bijvoorbeeld zelfstandig leeggehaald,” legt Sacha uit terwijl ze naar een winkelwagen vol rommel wijst. “Samen maken we er weer een thuis van.”

Na de schoonmaak

Drie dagen later herken je het appartement van Cornelis niet meer terug, de rommel is weggegooid en nog bruikbare spullen, zoals de kleding van zijn overleden vrouw, zijn naar de Bij Bosshardt gebracht. Verder heeft Sacha geregeld dat meneer huishoudelijke hulp ontvangt. Er wordt een uitlaatservice ingezet voor de hond, die als Cornelis naar zijn werk is altijd alleen thuis was. “Mijn huis is herboren. Ik ben heel blij en dankbaar met de hulp van het Leger des Heils. Alleen had ik dit nooit klaargespeeld en ik adviseer mensen die in een soortgelijke situatie zitten, deze hulp echt te vragen en aan te pakken.”

Doen wat we geloven

Doen wat we geloven

Het Leger des Heils geeft ieder mens steeds een nieuwe kans en op het Startpunt in Hoorn wordt deze aanpak letterlijk in praktijk gebracht.