Duurzaam doe je niet alleen thuis, ook op het werk, dachten Stefan Nagtegaal en Rebecca Plesca. Ze zijn collega’s bij Domus in Gouda, waar 29 deelnemers beschermd wonen. Je vindt er geen kartonnen bekers, nauwelijks papier en aanzienlijk minder vlees. “We wisten dat er weerstand zou komen, dus we zijn gewoon begonnen.”
Privé zijn Rebecca en Stefan al wat langer bewust bezig met duurzaamheid. Het lag daarom voor de hand dat ze de koppen eens bij elkaar staken om te kijken wat zij op hun werkplek konden doen. Een groot gebouw, dus er viel genoeg winst te behalen.
Rebecca: “Ik vind het belangrijk om goed voor de aarde te zorgen, ook vanuit mijn geloof. Daarom ben ik blij dat het Leger des Heils, als christelijke organisatie, dit breder wil aanpakken.”
Stefan: “Toen we de organisatie nog niet achter ons hadden staan, werden we soms persoonlijk aangekeken op onze voorstellen, zeker als dit een offer van de bewoners vergde. Maar we wisten dat er weerstand zou komen, dus we zijn gewoon begonnen.”
Geen kartonnen bekers
Stefan: “Om papierverspilling tegen te gaan, heeft elke medewerker een uitwisbaar notitieboek van Bambook gekregen. Daarnaast hebben we kartonnen koffiebekers geschrapt.” Rebecca: “Daar gebruikten we enorm veel van, voor koffie en medicatie. Nu gebruikt iedereen eigen mokken en op kantoor gebruiken we speciale medicatiebekers. Een kleine verandering met grote impact.”
''Een kleine verandering met grote impact.''
Meatless Monday
Stefan en Rebecca zijn de voorlopers, het is de kunst om de rest mee te krijgen, zeggen ze. In hoeverre dit lukt, hangt nogal af van de voorstellen die ze doen. Eigen koffiebekers? Geen probleem. Duurzame schoonmaakproducten? Doe je ding. Maar minder vlees eten...? Rebecca: “Ik stoorde me aan de stevige vleesconsumptie op onze locatie. Voor de meeste mensen is vlees de standaard; verander je dat, dan ervaren ze dat al gauw alsof je iets van ze afpakt. Daarom hebben we het positief en behapbaar ingestoken, met Meatless Monday.”
Meer zelfredzaamheid
Stefan: “Sommigen tillen al zwaar aan het woord ‘vegetarisch’. Daarom leggen we er niet altijd de nadruk op, waardoor ze soms niet eens weten dát ze vegetarisch eten.”
De vleesdiscussie verloopt niet altijd even constructief, maar mooie gesprekken voeren de boventoon, zegt Rebecca. “Over de aarde, dierenwelzijn, gezondheid. Daarbij halen we lekkere alternatieven in huis om zo te laten zien dat je ook zonder vlees lekker kunt eten, zoals vegetarische broodjes hamburger of shoarma. Gooit men de kont tegen de krib, dan stimuleren wij de deelnemers om zelf te koken. Dat leidt weer tot meer zelfredzaamheid.”
Insectenhotel
Buiten Domus staat een insectenhotel. Rebecca: “Voor de bewoners is het relatief nieuw, we proberen iedereen er stap voor stap kennis mee te laten maken. Sommige bewoners tonen al interesse, maar dat gaat langzaam. Ik verwacht dat het in de lente meer gaat leven, omdat het insectenhotel zelf dan ook meer tot leven komt.”
Stefan: “Voor elk initiatief geldt: er wordt nu in ieder geval over gepraat. Duurzaamheid is een gespreksonderwerp geworden.”
''Duurzaamheid is een gespreksonderwerp geworden.”