Duurzame Woonoplossing voor Oekraïense ontheemden op het Woudplein

Nieuws 12 juli 2024

Woudplein Fase 1

De eerste 126 bewoners van het Woudplein wonen hier sinds eind februari. Dit was Woudplein Fase 1 met kleine woonunits (23 m2) die vooral bedoeld zijn voor twee personen. Ook wonen er enkele stellen en moeders met een kind. Bijzonder is dat in mei het eerste baby’tje is geboren op het Woudplein. Het Leger des Heils verzorgt de begeleiding in de vorm van spreekuren voor de bewoners van het Woudplein. Afdelingsmanager Mike van der Voorn vertelt hierover:

Wij zijn hier 2 x per week voor het spreekuur. Op dinsdag van half 10 tot half 12 en donderdagmiddag van half 4 tot half 6. We hebben expres gekozen voor twee afwijkende tijdstippen omdat instanties dan bereikbaar zijn en zodat mensen die ’s ochtend vrij zijn hun hulpvraag kunnen stellen aan ons en degene die juist ’s middag vrij zijn dit ook kunnen doen.

48 extra bewoners in Fase 2 en 3

Eind mei zijn voor Fase 2 en 3 units bovenop de eerste laag geplaatst: 18 units voor 2 personen en 4 units voor 4 personen. Dat is nog niet eerder gebeurd. De 4 persoons units zijn bestemd voor gezinnen met meerdere kinderen. Eind juni zijn de eerste 3 bewoners hier komen wonen vanuit een van onze andere locaties in Haarlem. In het weekend van 6 en 7 juli verhuisden nog eens 44 Oekraïners naar het Woudplein om hun intrek te nemen in de nieuwe units op de eerste en tweede verdieping. Zij waren eerst ondergebracht in diverse hotels in de stad, waar zij begeleid werden door het RIBW. De verhuizing verliep in alle rust en de mensen waren erg blij met hun unit.

In Fase 2 en 3, nu zij er wonen, zorgen wij voor de begeleiding door middels van de twee spreekuren. We werken daarbij ook samen met HDO. Zij doen het technisch beheer; de facilitair manager heeft een kantoortje op de begane grond. Hij zorgt ervoor dat alles in orde blijft wat betreft technische zaken en onderhoud, zodat wij ons kunnen blijven richten op de bewoners.

Vrijheid

Op de vraag hoe de bewoners het wonen hier ervaren antwoordt Mike resoluut:

Vrijheid! Vrijheid is belangrijk, vooral als je gevlucht bent vanuit een oorlogssituatie en daarna terecht bent gekomen in een wat meer gekaderde opvanglocatie. Wij zien dit echt als een klein Oekraïens dorpje in Haarlem waar de Oekraïners in Nederland samenwonen en kunnen participeren in Haarlem.

Bewoonster Olena woont vanaf eind februari samen met haar man op het Woudplein. Daarvoor woonde ze op beide cruiseschepen. In gebroken Nederlands vertelt ze dat ze heel blij is met waar ze nu woont omdat ze meer privacy heeft dan voorheen en dat ze graag achter hun woonplek een moestuintje wil maken. Nu alleen nog goedwerkende Wifi.

De kinderen bloeien ook op; ze kunnen hier echt weer buiten spelen. Iets wat bij het opvangschip waar zij maanden verbleven niet kon. De bedoeling is dat er straks overal gras ligt. Ook is er een extra paviljoen geplaatst in het midden. Omdat de units klein zijn is zo een extra paviljoen een fijne ruimte voor taallessen, om spelletjes te spelen en een plek om verjaardagen te vieren. Dit gaat allemaal wel in overleg met ons. We zijn nog in gesprek met Buurts om hierin samen op te trekken.