Voel jij je vaak eenzaam of alleen? Dit kun je doen

5 tips om eenzaamheid te doorbreken

Eenzaamheid
Tekst: Geke van Wijnen / Beeld: Scott Gorman

Iedereen is wel eens eenzaam. Na een grote verandering in je leven, zoals een relatie die eindigt, een overlijden of een verhuizing, kun je je alleen en verloren voelen. Het goede nieuws? Er zijn dingen die jij zelf kunt doen om eenzaamheid te doorbreken. Dus haal je moed uit je schoenen en ga aan de slag.

Denk je dat iemand om je heen zich vaak eenzaam voelt? Deel onderstaande tips of nodig diegene uit om samen iets te doen.

Als je eenzaam bent, mis je verbondenheid met jezelf, met anderen of met een groter geheel. Als je je minder eenzaam wil voelen, moet je dus op zoek naar verbinding. Hieronder staan 5 tips om je op weg te helpen.   

1. Durf jezelf te zijn

In een groep ben je geneigd jezelf aan te passen. Zeker als je de mensen in die groep nog niet lang kent. Je gaat snel mee in de mening of het gedrag van de ander. Maar als je niet jezelf durft te zijn in een groep en je altijd aanpast, verlies je langzaam het zicht op wie je zelf bent. Uiteindelijk ga je je daardoor alleen maar eenzamer voelen. Je bent niet meer verbonden met jezelf.

2. Leer jezelf beter kennen

Het is dus belangrijk om jezelf te kennen. Stel jezelf vragen, zoals: wat vind ik leuk om te doen? Wat vind ik belangrijk in het leven? Wat zou ik graag willen? Het kan helpen om dit op te schrijven. Neem bijvoorbeeld elke ochtend 10 minuten en schrijf over wat je bezighoudt, zonder na te denken over wat je schrijft. Lees je dagboek terug als het vol is. Je zult dingen over jezelf te weten komen, die je nog niet wist. Als je niet van schrijven houdt, kun je ook hardop praten en jezelf opnemen met je camera of spraakrecorder.  

3. Zoek een groep mensen waar je bij past

Als je beter weet wie je bent, is het ook makkelijker om aansluiting te vinden bij anderen. Zoek een groep mensen op bij wie jij je thuis voelt. Een paar ideeën:

  • Ga bij een sportschool of – vereniging;
  • Sluit je aan bij een groep mensen die een maatschappelijk doel nastreeft, bijvoorbeeld een politieke partij of een actiegroep;
  • Doe een cursus of ga naar een conferentie;
  • Sluit je aan bij een koor, een band of orkest;
  • Ga naar een gebedshuis, bijvoorbeeld een kerk, synagoge of moskee. Hiermee sla je twee vliegen in een klap: je bent onder de mensen én je bent bezig met zingeving. Dat laatste helpt ook om je minder eenzaam te voelen. 

4. Bied hulp aan

We hebben allemaal dingen die waar we goed in zijn. Dat kan iets heel concreets zijn, bijvoorbeeld dat je handig bent met smartphones. Het kan ook iets zijn dat niet tastbaar is, bijvoorbeeld dat je goed kan luisteren. Jouw hulp aanbieden aan iemand anders, bijvoorbeeld door vrijwilligerswerk te doen, kan een makkelijke, concrete stap zijn om meer onder de mensen te komen. Zo help je anderen én jezelf!

5. Heb geduld met jezelf

Als laatste: weet dat eenzaamheid normaal is. Het is niet raar dat je je soms niet verbonden voelt. Misschien lijkt het alsof anderen dit nooit hebben, maar dat is niet waar. Het gras bij de buren lijkt vaak groener dan het is. Sociale media spelen hier zeker ook een rol in: daar lijkt het vaak alsof anderen altijd gelukkig en verbonden zijn. Heb geduld met jezelf en probeer de positieve dingen te blijven zien. Ook dit helpt om je minder eenzaam te voelen.