Leger des Heils Medewerker Nalatenschappen Els
Werken Bij

Koffie, vogelvoer en late telefoontjes: dit doet een medewerker Nalatenschappen

Medewerker Nalatenschappen Els - Leger des Heils

Bij het Leger des Heils informeren we mensen hoe ze via hun testament kunnen nalaten aan onze organisatie. “Ik bezoek al mijn relaties minimaal een keer per jaar. Soms ben ik een paar maanden later hun huis aan het ontruimen”, vertelt medewerker Els Knobel. “Dat is wel confronterend.”  

Wat doe je precies als medewerker Nalatenschappen?

Els neemt een slok van haar koffie. “Ik onderhoud namens het Leger des Heils contact met ongeveer 100 mensen die ons in hun testament hebben gezet of overwegen dit te doen. De oudste is 90+, de jongste van mijn leeftijd, in de vijftig”, zegt ze.

Vind je het niet deprimerend om over de dood te praten?

“Ik praat in mijn werk juist over het leven! Wat mensen hebben meegemaakt, wat ze belangrijk vinden en wat voor wereld ze willen achterlaten. Door het Leger des Heils in hun testament te zetten, willen ze bijdragen aan een menswaardige samenleving voor iedereen. Ook als zijzelf niet meer leven. Dat is niet deprimerend, dat is juist mooi!”

Neem je je werk wel eens mee naar huis?

“Nou, dit is geen negen-tot-vijf-baan, nee”, lacht Els. “Een mevrouw belde mij bijvoorbeeld een keer om kwart voor elf ’s avonds dat ze lag te piekeren. Na een kwartiertje bellen was ze gerust gesteld en kon ze gaan slapen. Een zakelijke band wordt al gauw persoonlijk in deze functie.”

Denkt u wel eens na over nalaten aan het Leger des Heils?
Vraag nu de brochure aan, informeer uzelf verder via de website of vraag geheel vrijblijvend een gesprek aan.

Wat blijft je het meest bij van je werk?

“Relaties overlijden soms. Als de overledene het Leger des Heils heeft aangewezen om hun laatste wil uit te voeren, executeur heeft gemaakt, dan coördineren wij ook het ontruimen van hun huis. Dit inkijkje in hoe iemand het leven leefde, maakt steeds weer indruk. Op een plek vonden we eens 60 bekertjes vogelvoer en droevig koerende duiven op het balkon.”

Maken goede doelen geen misbruik van ouderen door nalatenschappen te werven?

“Ik ervaar dat totaal niet zo. Ik spreek met mensen over hoe ze hun idealen willen laten voortleven wanneer ze overlijden. Daarmee voorzie ik juist in een behoefte. Ze vertellen me dat ze opgelucht zijn als hun testament eenmaal opgesteld is, dat ze het kunnen loslaten. Er is in mijn optiek geen sprake van misbruik.”

Waarom geven mensen via hun testament aan het Leger?

“Veel van mijn relaties geven aan dat ze het mooi vinden dat hun nalatenschap aan het Leger voor allerlei werk wordt ingezet: bestrijding van dakloosheid, jeugdbescherming, hulp aan het buitenland, kerkelijk werk… En het allerbelangrijkste: dat we iedereen helpen, van welke achtergrond dan ook, zonder onderscheid.”

Hoe kun je op een waardige manier ouder worden, denk jij? 

“Voor mij zit dat hem in twee dingen”, zegt Els, “dat je jezelf kan blijven en dat er met je gesproken wordt in plaats van over je heen. Toen ik vroeger in de ouderenzorg werkte, zag ik hoe het ook anders kan en daarom ben ik me nu wel heel bewust van hoe ik mijn relaties wil benaderen: altijd respectvol en met een luisterend oor.”

Als je nu zelf €10.000 kreeg om weg te geven, aan welk doel zou je het dan schenken?

“Aan een instantie die kinderen helpt met hun taalontwikkeling. Ik houd van lezen, dat verrijkt mijn leven enorm. Mensen lezen tegenwoordig veel minder en een kind met een taalachterstand doet het al snel slechter op school, terwijl die taalachterstand niets zegt over intelligentie. Door te werken aan taalontwikkeling, zou ik ongelijkheid bestrijden en gelijke kansen creëren. Dat lijkt me een mooi ideaal om te laten voortleven, mocht ik morgen overlijden. ”