Elise Wilbrink is Recruiter bij het Leger des Heils Regio Oost. Zij houdt zich o.a. bezig met het werven van nieuwe collega's. Graag vertelt ze meer over haar werkzaamheden.
Waarom ben je Recruiter geworden?
Oeh, dat is een goede vraag! Het is niet zo dat ik van jongs af aan al dacht: ik word recruiter! Absoluut niet zelfs, ik wilde juist nooit een kantoorfunctie 😉. Maar toen ik begon met mijn deeltijd bachelor HRM, kreeg ik een baan bij uitzendbureau Randstad. Daar leerde ik het recruitmentvak en dat beviel me ontzettend goed. Toen wist ik: dit is de functie die bij mij past! Ik haal veel plezier uit het begeleiden van mensen, het maken van de juiste matches en het opbouwen van een netwerk.
Hoe ziet een gemiddelde werkdag als Recruiter eruit?
Erg cliché, maar geen dag is hetzelfde! Een dag met een gouden randje is voor mij er één waarop ik ’s ochtends langs locaties ga om met de afdelingsmanager te overleggen over de werving van sollicitanten, tussen de middag lunch met collega’s en begin van de middag nieuwe vacatures opstel. Ik benader sollicitanten en bereid open avonden voor en eind van de middag breng ik advies uit over hoe we een aantrekkelijke werkgever kunnen zijn. Maar er zijn ook dagen waarop ik vooral achter mijn laptop zit om administratie weg te werken – dat hoort er natuurlijk ook bij!
Hoe vind je geschikte kandidaten voor een vacature?
We beginnen met het schrijven van een sterke vacaturetekst, waarbij we strategische keuzes maken om de zichtbaarheid en leesbaarheid te vergroten. Vervolgens plaatsen we de vacature op de website van het Leger des Heils, 25 andere jobboards en sociale media. Soms is dat niet voldoende en hebben we de juiste kandidaat nog niet gevonden. In dat geval schalen we op. Samen met de afdelingsmanager bedenken we dan aanvullende wervingsstrategieën, zoals een Meet & Greet, betaalde advertenties of het inschakelen van een externe partij.
Maar het leukste aan werven, vind ik netwerken, bijvoorbeeld door in gesprek te gaan met mensen op banen- en scholenmarkten of via mond-tot-mondreclame. Zo trekken we niet alleen nieuwe collega’s aan, maar vergroten we ook de naamsbekendheid van het Leger des Heils. Veel mensen kennen ons van de soepbus, wat prachtig is, maar we doen nog zoveel meer betekenisvol werk!
Welke trends zie jij in Recruitment?
Volgens cijfers van het CBS zijn er sinds eind 2021 meer vacatures dan werkzoekenden, wat wijst op een aanhoudend krappe arbeidsmarkt. Dit wordt onder andere veroorzaakt door vergrijzing, een toename van parttime werk en economische groei. De verwachting is dat deze krapte in de komende periode blijft bestaan. Dit vraagt van ons als organisatie om strategische én creatieve oplossingen te vinden om talent aan te trekken en te behouden.
Een andere trend die we steeds vaker zien, is het gebruik van artificial intelligence (AI) in wervingsprocessen. AI kan bijvoorbeeld worden ingezet voor het screenen van cv’s of het beantwoorden van vragen van sollicitanten. Binnen het Leger des Heils maken we op dit moment nog geen gebruik van AI op deze manier.
Een trend die we intern in Regio Oost zien, is de grote belangstelling voor onze flexpool. Medewerkers vinden het prettig om op flexibele basis te werken, verschillende doelgroepen te leren kennen en, indien gewenst, door te stromen naar een vaste locatie. Dit biedt een mooie kans voor interne doorstroom binnen de organisatie.
Welke uitdagingen brengt het werk van Recruiter met zich mee?
Zoals ik al eerder aangaf, is de arbeidsmarkt momenteel krap. Begrijp me niet verkeerd, ik zie dit niet als een nadeel, maar juist als een uitdaging waarbij ik creatief kan zijn. Maar dit betekent wel dat we snel moeten handelen, want als we de sollicitatieprocedure niet snel doorzetten, is de kans groot dat de kandidaat inmiddels al bij de concurrent aan de slag is. Dit kan soms een uitdaging zijn.
Wat zijn de minder leuke kanten van je werk?
Een minder leuke kant is dat ik soms mensen moet teleurstellen die graag bij het Leger des Heils willen werken, maar niet over de juiste diploma’s beschikken. Helaas kunnen we hen in zulke gevallen geen betaalde baan bieden. Gelukkig verkennen we actief de mogelijkheden voor BBL- en zij-instroomtrajecten, zodat we in de toekomst wellicht meer mensen een betaalde baan kunnen bieden.