Marielle Groot Wassink werkt sinds 2008 bij het Leger des Heils.
Ze is begonnen als stagiaire bij De Wending en haar eerste baan was op Groot Batelaar. Sinds december 2023 werkt ze voor Street Level. Thijmen Kiers werkt sinds oktober 2023 bij het Leger des Heils. Hij is begonnen als outreachende medewerker voor Street Level.
Wat houdt jullie werk bij Street Level in?
Met Street Level willen wij dak- en thuisloze mensen helpen en hoop geven. 'Hope is on the way!' is dan ook onze slogan. We gaan met onze Street Level bus letterlijk op weg naar dak- en thuisloze mensen die op straat te vinden zijn. We bieden hen eerst praktische hulp door bijvoorbeeld het uitdelen van hygiënemiddelen, kleding, drinken of een slaapzak. Vanuit die basis proberen we hen verder te helpen bij het vinden van een (t)huis. Wij doen dit door contact te zoeken en te onderhouden met de ketenpartners zoals de gemeente, de nachtopvang, de straatarts en verschillende ontmoetingsplekken.
Op ontmoetingsplekken maken we vaak afspraken met mensen die niet letterlijk op straat verblijven maar nog in een fragiel netwerk thuisloos zijn.
'Hope is on the way! We gaan met onze Street Level bus
letterlijk op weg naar dak- en thuisloze mensen die op straat te vinden zijn’
Waarom heb je gekozen om bij Street Level te werken?
Marielle: In de 16 jaar Leger des Heils ben ik landelijk aan het meezwerven geweest, binnen de organisatie. En altijd kom ik weer op straat terecht, in positieve zin. De rode draad in mijn werk is outreachend werken, laagdrempelig in contact zijn, me begeven waar dak- en thuislozen zich begeven, met pure mensen in contact zijn en maar gewoon present zijn. Voor Street Level werkte ik één avond per week op de soepfiets in Arnhem, ook outreachend. Het plezierige aan Street Level is om mijn hele werkweek in contact te zijn met de personen die wij ontmoeten en het oppakken van een casus.
Thijmen: In mijn vorige functie als zorgconsulent miste ik het contact met de mensen met wie ik graag wil werken. Op zoek naar een nieuwe uitdaging deelde ik mijn zoektocht naar nieuw werk in mijn persoonlijk netwerk, een goede vriend van mij stuurde hierdoor de vacature van Street level door. Ik las in de vacature veel van mijzelf terug en wat ik miste in mijn toenmalige werk. Het betrokken zijn bij mensen die geen helper hebben en de acceptatie vergroten om hulpverlening te ontvangen is een drijfveer voor mij. De afwisseling tussen eerste praktische hulp bieden en de daadwerkelijke casuïstiek oppakken geeft mij veel voldoening.
Hoe ziet een gemiddelde werkdag eruit?
Een gemiddelde werkdag bestaat voor ons niet. We proberen zo min mogelijk onze agenda met afspraken te vullen, om zo present mogelijk te zijn en van daaruit aan te sluiten in wat er zich ter plekke afspeelt. Liters koffie hebben we vooral nodig, om een gemiddelde werkdag door te komen én tot eventuele vervolgstappen te komen met wie we tegen komen.
Welke uitdagingen komen jullie tegen in het werk?
Het zorglandschap is soms best een uitdaging. Zeker voor personen die hier al de nodige teleurstelling in hebben gekend en niet zo snel open staan voor een vervolgstap. Wanneer het na verloop van tijd (door present te blijven met liters koffie en flauwe grapjes) toch lukt om iemand ergens naar toe te bewegen, is een uitdaging vaak dat er nog een flinke wachtlijst tijd te overbruggen is.
Of dat iemand onverzekerd is, klachten of wonden heeft, deze nog niet ernstig genoeg zijn voor een acute situatie maar dat het wachten hierop wel is, de persoon verslechtert en de zorg daarmee juist verwijderd in plaats van een brug bouwt om verder te komen tot (de weg naar) herstel.
Is er iets wat je hebt meegemaakt dat (veel) indruk heeft gemaakt?
Daar ligt hij, gewoon in het gras, tussen de struiken te slapen. Zonder zeil, of tent. Zijn leven in de buddybak van zijn scooter. De pure angst, paniek en wanhoop, spoelt hij weg, met rode wijn. Wanneer hij spreekt, versnelt zijn adem, stokt zijn adem, trilt zijn lip, springen de tranen in zijn ogen. Afwisseling van waardering dat we hem opzoeken en het verdriet over de voor zichzelf uitzichtloze situatie. Een negatieve spiraal waar deze meneer zich in bevind, gezien hij worstelt met een langdurig depressieve periode en de toenemende hoeveelheid alcohol die dit uitzichtloze gevoel momenteel versterkt, wat lichtpuntjes of perspectief laat verdwijnen. De opvang was hij uitgevlucht. Terug naar de straat waar hij acht maanden geleden in comateuze toestand is gevonden, nu een paar weken later brengen wij hem naar een nieuwe (beschermde) woonplek.