Nieuws

In gesprek met Rosemary Hemmer, re-integratiecoach Regio Oost

Rosemary Hemmer werkt sinds 7 jaar bij het Leger des Heils in Regio Oost als re-integratiecoach. Ze vertelt over haar werk en de uitdagingen.

Hoe ben je in deze baan gekomen?

Via een vriendin die op dat moment werkzaam was bij het Leger des Heils.
Ik had en heb nog steeds een eigen bedrijf, maar wilde ook heel graag iets bijdragen aan de maatschappij, iets betekenen voor mensen. In mijn eigen bedrijf werkte ik alleen en ik vind het fijn om collega's om mij heen te hebben.

Wat houdt het werk als re-integratiecoach in?

Wij begeleiden mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt naar een passende, betaalde werkplek. Wanneer dit niet mogelijk blijkt, om welke reden dan ook, ondersteunen wij hen bij het bereiken van het maximaal haalbare op de participatieladder, bijvoorbeeld vrijwilligerswerk. Als blijkt dat een deelnemer gedeeltelijk in staat is om te werken of een beperking heeft waardoor hij of zij geen 100% loonwaarde heeft, dan helpen wij bij de Aanvraag Beoordeling Arbeidsvermogen (bij het UWV) of we zorgen ervoor dat de praktijkroute kan worden ingezet. Voor veel van onze deelnemers is dit een essentiële stap richting duurzaam betaald werk.

Ons werk is maatwerk. We starten vaak met het opbouwen van een arbeidsritme en brengen de werknemersvaardigheden in kaart. Vervolgens werken we eraan om deze vaardigheden naar een hoger niveau te tillen. Dit doen we door middel van evaluatiegesprekken, waarbij we de voortgang bespreken. Vaak sluiten ook werkbegeleiders aan, omdat zij goed zicht hebben op het functioneren van de deelnemer op de werkvloer. Zo leren we binnen het traject iedere deelnemer goed kennen, waardoor we een realistische inschatting kunnen maken van de mogelijkheden van de deelnemer. Wanneer iemand op een werkplek wordt geplaatst waar hij of zij zich prettig voelt, vergroot dit de kans op een succesvolle en langdurige werkrelatie.

Recent verscheen in het blad Kans een inspirerend artikel over een deelnemer van ons die door een collega van mij uit Almere begeleid werd. Hij gaf aan dat werk hem gelukkig maakt en hem op meerdere vlakken vooruithelpt. Werk zorgt ervoor dat mensen zich minder eenzaam voelen, hun financiële situatie verbetert en hun dag zinvol wordt ingevuld. Bovendien verkleint het de kans op terugval in bijvoorbeeld verslaving.

Bij ons worden mannen en vrouwen vanaf 18 jaar aangemeld. Vaak hebben ze geen starterskwalificatie maar het komt ook regelmatig voor dat ze een goede opleiding hebben afgerond op MBO,HBO of Universitair niveau. Mensen hebben vaak een verleden met verslavingsproblematiek, dakloosheid, detentie of psychische problematiek.

Met onze begeleiding streven wij ernaar om ieder individu een eerlijke kans te geven op een passende plek in de maatschappij.

Wat ons werk zo mooi maakt, is dat we mensen echt zien groeien in zelfvertrouwen

Wat maakt het werk als re-integratiecoach zo leuk?

Wat ons werk zo mooi maakt, is dat we mensen echt zien groeien. Veel deelnemers beginnen met onzekerheid over hun toekomst, maar door het re-integratietraject ontdekken zij nieuwe mogelijkheden en groeien ze in zelfvertrouwen. Ooit zij iemand tegen mij: ik heb voor de eerste keer in mijn leven een salaris, er is een werkgever die geld naar mij heeft overgemaakt voor wat ik heb gedaan. Het is geweldig om te zien hoe een kleine stap, zoals een eerste werkervaring of een positief gesprek met een werkgever, een wereld van verschil kan maken. Iedere deelnemer heeft een uniek verhaal en een eigen pad naar werk. Ons maatwerk, de samenwerking met een groot netwerk en de persoonlijke begeleiding zorgen ervoor dat mensen niet alleen een baan vinden, maar ook weer perspectief en zelfvertrouwen krijgen. Dat maakt dit werk zo waardevol.

Met welke uitdagingen heb je te maken in je werk?

Hoewel dit werk veel voldoening geeft, brengt het ook uitdagingen met zich mee. Veel deelnemers kampen met meerdere problemen, problemen die niet altijd bekend zijn als ze worden aangemeld. Dit vraagt om een brede, integrale aanpak en geduld. We schakelen dan vaak, in overleg met de gemeente, onze collega's van 10 voor toekomst in. Zij bieden hulp bij de privégerelateerde problemen, zodat wij ons volledig kunnen focussen op het traject naar werk.
Het komt ook voor dat mensen niet direct gemotiveerd zijn om (weer) aan het werk te gaan. Het vinden van de juiste benadering om iemand dan toch in beweging te krijgen, verschilt per persoon en situatie en lukt vaak, maar ook soms niet. Daarbij is het niet alleen belangrijk om iemand aan werk te helpen, maar ook om ervoor te zorgen dat dit werk duurzaam is. Soms blijkt na een plaatsing dat extra begeleiding toch nog nodig is of dat een werkplek niet passend is. Het is belangrijk om realistisch te blijven over wat haalbaar is. Ondanks deze uitdagingen maakt het verschil dat we kunnen maken voor mensen, dit werk de moeite waard!