Jongeren met hulp van jeugdzorg komen er, vanaf de dag dat ze achttien worden, alleen voor te staan. In sommige gevallen belanden ze zelfs op straat. De nieuwe interventie Jongerencoaching moet jongvolwassenen de stabiliteit bieden die zij nodig hebben.
Jongeren zijn geestelijk en lichamelijk volop in ontwikkeling en worden steeds zelfstandiger en zelfredzamer. Velen van hen worden in deze groei naar volwassenheid ondersteund door volwassenen om hen heen. Jongeren uit de doelgroep van het Leger des Heils missen deze ondersteuning uit hun eigen netwerk vaak. De overgang naar volwassenheid zorgt bij hen voor onrust en lastige situaties.
Dakloos op je achttiende
Sommige jongeren worden op hun achttiende verjaardag dakloos, omdat zij geen recht meer hebben op een woonplek in een jeugdzorglocatie. Ook de financiering van andere vormen van (bijvoorbeeld ambulante) jeugdzorg stopt zodra iemand achttien wordt. Als er nog zorg nodig is, moet een nieuw traject worden gestart, gefinancierd uit een ander ‘potje’, met nieuwe behandelaren of begeleiders.
Van Jeugdwet naar Wmo of Wlz
Zorg in Nederland wordt op verschillende manieren gefinancierd. Leeftijd is hierbij een belangrijke, bepalende factor. Tot het achttiende levensjaar wordt zorg gefinancierd vanuit de Jeugdwet. Zodra iemand voor de wet volwassen is, wordt de zorg gefinancierd vanuit andere subsidies, bijvoorbeeld de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) of de Wet langdurige zorg (Wlz). De jongerencoach wordt gefinancierd vanuit zowel de Jeugdwet als subsidies voor volwassenzorg, afhankelijk van de leeftijd van de jongere. De financieringsvorm kan tussentijds gewijzigd worden, maar de jongerencoach blijft betrokken. Dit biedt de continuïteit waar veel jongeren behoefte aan hebben.
Jongeren denken mee
Om dit te voorkomen heeft het Leger des Heils een unieke interventie ontwikkeld voor jongeren van 16 tot 27 jaar: Jongerencoaching. De jongeren zelf hebben meegedacht bij de ontwikkeling hiervan. Op basis van hun behoeften en ervaringen is een interventie tot stand gekomen die antwoord geeft op wat jongeren nu missen. Een speciaal opgeleide jongerencoach trekt met de jongere op, en begeleidt die naar volwassenheid in deze cruciale fase.
‘Ik vind het moeilijk om mezelf open te stellen richting een hulpverlener, want ik word toch elke keer overgedragen’
Langdurig samen optrekken
Het unieke aan de jongerencoach is dat deze voor langere tijd met een jongvolwassene optrekt, ook na diens achttiende verjaardag. Deze coach kan een jongere begeleiden van bijvoorbeeld een jeugdzorglocatie naar een zelfstandige vorm van wonen. Het grote voordeel is dat de jongerencoach de tijd heeft om een vertrouwensband op te bouwen. Linda Walma is vanuit het Leger des Heils als projectmanager betrokken bij het ontwikkelen van deze interventie. Walma: “Een van de jongeren die wij spraken tijdens het ontwikkelen van deze interventie zei: ‘Ik vind het moeilijk om mezelf open te stellen richting een hulpverlener, want ik word toch elke keer overgedragen.’ Deze jongere is daarin niet de enige. Steeds opnieuw je verhaal delen en een band opbouwen met een begeleider werkt niet. Je mist dan het vertrouwen.”
Meebewegen
Naast de lange periode waarin de jongerencoach betrokken kan blijven, is ook de flexibiliteit uniek. Walma: “De jongerencoach kan overal naartoe komen. De coach beweegt met de jongere mee, van de straat naar een zorglocatie, naar een eigen woonplek. De coach is een soort vliegende keep en bewaakt samen met de jongere de rode draad. Zo blijft de jongere een vast en vertrouwd gezicht zien, iemand die de hele situatie kent.”
Een veilige toekomst
Het hele traject is volgens Mirjam van Driel, gedragswetenschapper bij het Leger des Heils, gebaseerd op vier pijlers: Home, Health, Finance en Future. Daarnaast staat tijdens de hele interventie samenwerken centraal. De jongerencoach heeft contact met zowel het eigen netwerk van een jongere, als met andere betrokken hulpverleners. Van Driel: “We zorgen voor continuïteit en begeleiden jongeren bij het vinden van een passende vorm van wonen, het ontwikkelen van een gezonde levensstijl, het creëren van stabiele financiën en het bouwen aan een goed en veilig toekomstperspectief.”