Vandaag opende het Leger des Heils in aanwezigheid van demissionair minister van Defensie Kajsa Ollongren een unieke herstellocatie voor veteranen in Bosch en Duin. Onder de naam ‘Sparrenheuvel’ biedt het Leger – in samenwerking met het ministerie van Defensie en het Nederlands Veteraneninstituut – plaats aan maximaal twaalf veteranen die er tijdelijk extra begeleiding en behandeling ontvangen bij het werken aan herstel van opgedane ervaring. De feestelijke bijeenkomst werd bijgewoond door buurtbewoners, medewerkers en relaties van het ministerie van Defensie, Nederlands Veteraneninstituut en het Leger des Heils.
In Nederland bestaan verschillende vormen van opvang voor veteranen maar uit onderzoek van de Veteranenombudsman blijkt dat een kleine groep veteranen behoefte heeft aan aanvullende opvang en ondersteuning. Om die die reden zijn het Nederlands Veteraneninstituut en het Leger des Heils een samenwerking aangegaan. In Nederland is een herstellocatie als deze dan ook uniek in zijn soort.
Samen werken aan herstel
Op Sparrenheuvel is dag en nacht begeleiding aanwezig en wordt samen met de veteraan in gemiddeld zes maanden toegewerkt naar stabilisatie, herstel en terugkeer in de maatschappij. Om dit te bereiken volgt iedere veteraan individuele en groepsbegeleiding. Sparrenheuvel werkt volgens een duidelijke (dag)structuur met activiteiten zoals sport en werk. De veteraan volgt een eigen weekschema. Samen met een buddy wordt regelmatig gekeken of het programma nog aansluit bij de wensen en mogelijkheden van de veteraan.
Naast veteranen staan
Het Leger des Heils is blij dat het met Sparrenheuvel mensen kan helpen die zich vaak onder moeilijke omstandigheden hebben ingezet voor ons land. “Zij hebben soms dingen meegemaakt, die enorm heftig zijn. Het is goed dat we als Leger des Heils met deze herstellocatie veteranen kunnen helpen en dat we met onze zorg en expertise naast hen kunnen staan bij het werken aan herstel.” aldus kapitein Slomp.
“Wij zijn verheugd over deze mooie samenwerking,” vertelt generaal Paul Hoefsloot, directeur bij het Nederlands Veteraneninstituut. “Het opent de deuren naar een nieuwe fase van zorg en ondersteuning voor onze veteranen. Samen streven we naar een toekomst waarin zij de hulp en begeleiding krijgen die ze verdienen, zodat zij hun weg terugvinden naar welzijn en maatschappelijke integratie."
Op de herstelplek in Bosch en Duin verblijven veteranen die na hun uitzending vastgelopen zijn. Dat uit zich in relationele en psychische problemen, vaak gecombineerd met verslaving en dreigende dak- en thuisloosheid. Met behulp van individuele en groepsbegeleiding wordt toegewerkt naar een duurzame terugkeer in de maatschappij.