Liveblog Oekraïne Leger des Heils
Nieuws

Liveblog Oekraïne

Volg in dit liveblog de ontwikkelingen rondom de hulp van het Leger des Heils aan Oekraïne.

Hier staat ingevoegde content uit een sociaal media netwerk. Om deze content te zien, hebben we je akkoord nodig voor marketing cookies.
Klik hier om toestemming te geven.

Zelf je steentje bijdragen?

Zelf je steentje bijdragen?

26 juli

Consortium brengt duizendste vluchteling onder dak

Via RefugeeHomeNL is de duizendste Oekraïense vluchteling deze week gaan samenwonen met een Nederlands gasthuishouden. Momenteel heeft het consortium van hulporganisaties 465 gasthuishoudens gematcht aan vluchtelingen. RefugeeHomeNL screent gasthuishoudens en coördineert het samenwonen met de vluchtelingen. Nu de gemeentelijke opvang langzaamaan vol raakt, wordt de opvang bij particulieren steeds belangrijker. “Gasthuishoudens blijven nodig.”

Heleen van den Berg, hoofd Nationale Hulpverlening van het Rode Kruis, licht namens het consortium toe waarom gasthuishoudens nodig blijven. “Allereerst duurt het conflict in Oekraïne langer dan gedacht. Ook merken we, wanneer we ingeschreven gasthuishoudens nabellen over een plaatsing, dat hun beschikbaarheid nu beperkter is dan aan het begin van het conflict. Veel mensen gaan de komende weken op vakantie en willen pas daarna mensen in huis nemen. Soms is de thuissituatie veranderd en is de ruimte voor de vluchtelingen niet meer beschikbaar. Bijvoorbeeld omdat uitwonende of studerende kinderen tijdelijk zijn thuisgekeerd of omdat er een kind is geboren en de babykamer nu bezet is. Tot slot merken we ook dat het urgentiegevoel dat in het begin heerste, inmiddels wat is weggezakt, en gescreende gasthuishoudens van gedachten zijn veranderd. Maar de solidariteit die zoveel Nederlanders in het begin lieten zien is heel hard nodig, juist nu het allemaal wat langer duurt.”

De hulporganisaties bieden met speciale bijeenkomsten ook preventief professionele begeleiding aan de vluchtelingen. Voor jong en oud. Zo is het Leger des Heils bezig met het aanbieden van sport, spel en een luisterend oor middels de ‘Rots Club’ (ook wel Rock in het Engels en Oekraïens). Terwijl er voor de ouders en gasthuishoudens gewerkt wordt aan coaching, ontmoeting en ondersteuning via zogeheten ‘Koffietafel’-bijeenkomsten. Met deze activiteiten wil de hulorganisatie vroegtijdig trauma’s signaleren om de juiste professionele hulp in te kunnen schakelen.

25 juli

It’s a girl!

In de nacht van vrijdag 15 op zaterdag 16 juli ontvingen we in Kings Court, de opvanglocatie voor vluchtelingen uit Oekraïne in Amsterdam, de jongste bewoonster. De net 6 uur oude Alisha werd samen met haar moeder Alina welkom geheten.

Baby Alisha werd in de nacht van vrijdag op zaterdag in het Onze Lieve Vrouwen Gasthuis (OLVG)-West geboren. Moeder en kind doen het geweldig. Onze collega’s hebben moeder in de afgelopen periode intensief begeleid. Omdat haar man in Oekraïne achterbleef en de bevalling van een afstand volgde, waren er collega’s aanwezig in het ziekenhuis om papa verslag te kunnen doen. Ook de komende tijd mogen moeder en kind op onze extra zorg en begeleiding rekenen. De andere bewoners van het opvanghotel schreven in meer dan twaalf talen hun gelukwensen op een enorme felicitatiekaart. Wij wensen Alisha een gezegend leven.

Amsterdam

In Amsterdam verzorgt het Leger des Heils samen met drie andere zorgpartners de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Dit gebeurt op twee plekken: vluchtelingen met een LHBT-achtergrond op een veilige plek, en de rest in Hotel King’s Court. Projectleider Cynthia en medewerker Rachelle vertellen. “Ze tonen op een ontroerende manier hun dankbaarheid.”

In Hotel King’s Court zijn we sinds 1 juni gestart met het opvangen van vluchtelingen, vertelt projectleider Cynthia Vos in de hotellobby. Er is nu nog plek voor 100 gasten tot 1 augustus, maar daarna komen alle 230 plekken voor vluchtelingen beschikbaar. Cynthia: “Het Leger des Heils ‘runt’ op het verzoek van de gemeente de opvang. Hier wonen nu vooral moeders, kinderen en ouderen – de mannen moeten hun land verdedigen. Momenteel zitten hier 74 vluchtelingen, onder wie vijf kinderen. De hotelmedewerkers zijn enorm betrokken. De service is perfect, de samenwerking top.”

Andere eetgewoontes

“Voeding is heel basaal, we willen dat vluchtelingen zich daar niet druk over hoeven te maken. Daarom krijgen de Oekraïners hier drie keer per dag een maaltijd; ontbijt via het hotel, de rest regelt 50|50 Food. Daardoor kunnen we inspelen op de behoeften van de mensen. Zo ontdekten we dat ze andere eetgewoontes hebben; ze houden enorm van soep, terwijl ze van ons totaal niet begrijpen dat we de dag starten met een boterham met vleesbeleg. ‘Dat eet je toch niet?!’ Naast eten krijgen ze leefgeld en de noodzakelijke toiletspullen, maar ook pampers, voeding en kleren voor de jongste kinderen.”

Zorg voor toekomst

De oorlog is nog in volle hevigheid gaande, en dus is de kans reëel dat mannelijke familieleden van deze ‘hotelvluchtelingen’ de komende tijd omkomen. “Daarom zijn er op alle locaties waar we Oekraïners opvangen geestelijk verzorgers beschikbaar. Er voor hen zijn is het enige wat we kunnen doen! Op een ontroerende manier tonen ze hun dankbaarheid.”

Overlevingsmodus

Rachelle werkte eerder in een 24-uurssetting met deelnemers voor het Leger des Heils. Sinds maart helpt ze diverse organisaties bij de opvang van Oekraïners. Die ervaring zet ze nu in voor het Leger des Heils, drie dagen per week. “De meeste vluchtelingen zitten aanvankelijk in de overlevingsmodus. Ze willen dat hun zaakjes worden geregeld, verder laten ze weinig emotie zien. Na een tijdje willen de meesten hun leven weer oppakken, vooral praktisch: kunnen mijn kinderen naar school, kan ik naar de huisarts, kan ik aan het werk? De meesten willen werken, want dat verdient beter dan die paar tientjes leefgeld per maand. Ook moeten ze zich zo snel mogelijk inschrijven bij de gemeente en een BSN-nummer aanvragen, zodat ze een verzekering kunnen krijgen. Onze medewerkers begeleiden hen daarbij. Sommigen gaan uit zichzelf op onderzoek uit; vervolgens vertellen ze aan landgenoten hoe alles werkt, wat ze moeten doen. Ze helpen elkaar enorm goed.”

Google Translate

Cynthia merkt dat Oekraïense kinderen die naar school gaan al binnen enkele weken Nederlandse woordjes oppikken. Om met iedereen vlot te communiceren, heeft elke opvanglocatie een tolk aangenomen, vertelt ze. “Als je in een compleet nieuwe omgeving terechtkomt, is niets zo prettig als dat iemand jouw taal spreekt. Dan valt er een last van je af. Bijna niemand spreekt Engels, laat staan Nederlands, maar iedereen wil het leren.”

De tolk is er niet fulltime, maar ook daarvoor hebben Cynthia en Rachelle een oplossing gevonden: de app Google Translate. Rachelle: “Zo voer ik de gesprekken. Ik stel ‘m in op Oekraïens naar Engels en laat de mensen hun verhaal doen. Dat werkt perfect.”

 

Cynthia Vos (projectleider) en Hans Verhoeven (locatiemanager)

30 juni

Tussen Oekraïne en Rusland heeft de eerste grote gevangenenruil plaatsgevonden. 144 Oekraïense militairen zijn weer terug in hun land. Onder hen zijn 95 soldaten die in Marioepol de Azovstal-fabriek verdedigden. Een gelijk aantal Russische gevangenen is vrijgelaten door Kiev. Naar verluidt houdt Rusland nog honderden Oekraïense militairen gevangen. Hoe het met hen gaat, is niet bekend. Nederland en Duitsland gaan elk nog drie pantserhouwitsers aan Oekraïne leveren. En de NAVO wordt uitgebreid met de landen Zweden en Finland.

In de opvang van Oekraïense vluchtelingen is het – voor zover je daarvan kunt spreken, gezien de dramatische aanleiding – ‘business as usual’. Dagelijks zet het Leger des Heils zich in voor de begeleiding van vluchtelingen en de coördinatie van werkzaamheden op de opvanglocaties waar we actief zijn. Ook de begeleiding van gastgezinnen en daar geplaatste vluchtelingen (vanuit het consortium met Rode Kruis, Takecarebnb en Vluchtelingenwerk Nederland).

Stadskanaal

In Stadskanaal is een voormalig kantoorpand aan de Navolaan in gebruik genomen voor de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne. Daarnaast wordt nog hard gewerkt aan de opening van een tweede locatie, waarbij het gaat om units die zijn geplaatst aan de Kathodeweg.

Erik Hoekstra van Leger des Heils Noordoost was tot voor kort vrijwilligerscoördinator voor de vluchtelingenopvang in Emmen, maar heeft die functie verruild voor de rol van locatiecoördinator voor beide opvanglocaties in Stadskanaal. Aan de Navolaan wordt onderdak geboden aan vrouwen en jonge kinderen (tot twaalf jaar). Er is plaats voor ruim 100 personen. Erik: "Omdat in dit pand geen kookgelegenheid aanwezig is, moet er door de bewoners op een andere locatie, waar wel een kookvoorziening is, worden gekookt voor de hele groep." Ook de opvanglocatie aan de Kathodeweg gaat onderdak bieden aan ruim 100 vluchtelingen. De helft daarvan is bedoeld voor vrouwen en kinderen, in de andere units kunnen complete gezinnen worden ondergebracht. De verwachting is dat hier in juli of augustus de eerste vluchtelingen kunnen worden opgevangen.

22 juni

Op het Museumplein in Amsterdam was op dinsdag 21 juni een benefietconcert: Embrace Ukraine. Er traden onder meer artiesten bekend van het Eurovisie-songfestival op, onder wie S10. Het evenement was gratis en duurde ongeveer twee uur.

Op dit moment worden er in Nederland 65.500 geregistreerde vluchtelingen uit Oekraïne opgevangen. Het gaat hier om zowel particuliere als gemeentelijke opvang. Het Leger des Heils spant zich dagelijks in voor de vluchtelingen in Nederland, maar ook op andere plaatsen in ons territorie zijn we actief. Bijvoorbeeld in Slovakije.

Pezinok, Galanta, Bratislava

Het Leger des Heils in Slovakije helpt Oekraïense families die asiel hebben aangevraagd in het land. Het werk onder de vluchtelingen wordt voornamelijk in de steden Pezinok en Galanta gedaan, maar het Leger is ook actief in Bratislava. In Galanta gaat het om achttien families (30 volwassenen en 24 kinderen). In dezelfde plaats werken we samen met de lokale Selezische gemeenschap, waar momenteel acht Oekraïense weeskinderen worden opgevangen. We ondersteunen met voedsel en andere primaire behoeften.

In Pezinok wordt een compleet hostel ingezet voor de opvang van Oekraïense families. Het gaat om 14 families (27 volwassenen en 12 kinderen). We bieden hier, naast noodhulp, ook geestelijke ondersteuning. Ook is er in deze plaats een samenwerking met Capucijner monniken die onderdak bieden aan 10 volwassenen en 9 kinderen in hun klooster. En de kleuterschool voor Roma kinderen van het Leger des Heils in Pezinok biedt momenteel ook plaats aan 12 Oekraïense kinderen (zie foto’s).

In Bratislava zijn we in contact met het aartsbisdom, dat ondersteuning en opvang biedt aan een groot aantal families uit Oekraïne. Deze week delen we voedselpakketten uit onder deze groep. Tal van Oekraïense families kunnen door het Leger des Heils, ook in samenwerking met andere organisaties, geholpen worden.

Sinds het begin van de oorlog zijn ruim 400.000 vluchtelingen de Oekraïens-Slovaakse grens gepasseerd. Sinds maart hebben bijna 75.000 van hen een tijdelijke opvangplaats kunnen vinden in het land. Momenteel gaat het nog om tientallen tot soms een paar honderd vluchtelingen die naar Slovakije komen en we zien ook mensen terugkeren naar Oekraïne.

Dagelijks voorziet het Leger des Heils in maaltijden, medicatie en kleding voor de vluchtelingen. Ook helpen we met de administratie en registratie. Voor het werk op de kleuterschool is het Leger nog op zoek naar een medewerker die de twee collega’s die daar al actief zijn, kan ondersteunen.

13 juni

Terwijl er in Severdonetsk, een strategisch gelegen stad in de Donbas, gestreden wordt voor elke meter, zijn er nog altijd miljoenen op de vlucht. Zowel in Oekraïne zelf als in tal van (Oost-)Europese landen proberen de ontheemden hun weg te zoeken. In Nederland zijn inmiddels 63.750 Oekraïense vluchtelingen geregistreerd.

Iedere maandag en donderdag publiceert het ministerie van Justitie en Veiligheid (JenV) de cijfers over de capaciteit, bezetting en het aantal registraties van personen met de Oekraïense nationaliteit van de dag ervoor: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/opvang-vluchtelingen-uit-oekraine/cijfers-opvang-vluchtelingen-uit-oekraine-in-nederland.

Ook op andere locaties in Nederland worden vluchtelingen uit Oekraïne opgevangen. Bijvoorbeeld in gastgezinnen. Deze vluchtelingen tellen niet mee bij de ‘bedden in gebruik’ in de tabel op bovengenoemde pagina. Vanaf 7 juni 2022 toont deze grafiek alleen nog de hoeveelheid beschikbare bedden in de noodopvang. En niet meer ook het aantal beschikbare bedden in de crisisnoodopvang. Dit geeft een beter beeld van de werkelijke bezetting, omdat crisisnoodopvangplekken alleen tijdelijk bezet mogen blijven. Hierdoor is het aantal 'beschikbare bedden’ omlaaggegaan op 7 juni.

Circus in Koudum

In opvanglocatie Galamadammen in het Friese Koudum hebben 72 kinderen op zaterdag 4 juni een geweldige middag beleefd. Circus Salto gaf er een voorstelling met jongleeracts, goocheltrucs, acrobatiek en clown Sander.

De middag is mogelijk gemaakt door basisschool De Bron in Bolsward. De leerlingen van deze school hadden een mooi bedrag ingezameld door allerlei klusjes te doen. Met dit geld konden alle Oekraïense vluchtelingenkinderen uit de gemeente Súdwest-Fryslân worden uitgenodigd voor de circusvoorstelling. De kinderen werden aansluitend uitgedaagd om zelf allerlei acrobatische kunsten te proberen. Na afloop stonden er patat en drinken klaar.

Een middag vol vermaak om even de narigheid van thuis te vergeten.

25 mei

Vanaf deze week biedt Ontmoeting, samen met Leger des Heils Noordwest, Oekraïense vluchtelingen een dak boven het hoofd op het cruiseschip Princess Sophie in Haarlem. Gemeente Haarlem huurt dit cruiseschip tot en met november 2023 en heeft ons als maatschappelijke partijen gevraagd om het locatiemanagement en praktische werkzaamheden te faciliteren. 

Bestuurder Gerard Stoop (Ontmoeting) en Marc Verberg (Leger des Heils) over deze samenwerking: “We kregen de vraag van gemeente Haarlem of wij als betrouwbare partners in de maatschappelijke opvang ook een rol wilden spelen in de opvang van Oekraïners. Natuurlijk wilden we dit heel graag samen doen. De nood is hoog en de verhalen zijn heel schrijnend. Het is mooi dat we hierin als Ontmoeting en het Leger des Heils een steentje kunnen bijdragen. Onze collega’s en vrijwilligers zijn zeer gemotiveerd om hier hun schouders onder te zetten.”

20 mei

De afgelopen week hebben 1.740 Oekraïense vluchtelingen zich ingeschreven bij Nederlandse gemeenten. In totaal staan er nu 58.600 Oekraïners ingeschreven. Het aantal beschikbare bedden voor Oekraïense vluchtelingen is met 472 toegenomen tot bijna 46.000. In totaal zijn 37.775 van deze bedden in gebruik. Daaruit blijkt dat ruim 20.000 Oekraïners onderdak hebben buiten de gemeentelijke opvang.

Oude Pekela – vluchtelingen aan het woord

In Oude Pekela vangt het Leger des Heils ruim 100 vluchtelingen uit Oekraïne op. Twee van hen zijn bereid hun verhaal te vertellen: Roman (20) en Nataliya (36). Ze verblijven in voormalig zorgcomplex De Molenhof.

Interviews: Nicole Donkervoort  

Het verhaal van Roman 

Het gezin van Roman komt oorspronkelijk uit Sokal, in westelijk Oekraïne. In allerijl hun koffers pakken en vertrekken was voor zijn familie echter geen optie. Romans vader moet drie keer in de week dialyseren. Geen dialyse betekent onherroepelijk zijn dood. En dus moest hun vlucht nauwkeurig worden voorbereid. Vanwege de benodigde medische zorg, moest een geschikte oplossing worden gevonden. Dat werd de opvang in Oude Pekela. Op 13 april verliet het gezin per auto hun thuisland, om een dag later te arriveren in het Groninger land. Roman is onder de indruk van Nederland. In prima Engels: “Mensen zijn hier heel aardig en vrolijk, iedereen zegt ‘hoi’. Dat maakt mijn dagen nog mooier.” Hij somt op: “Nederland is mooi, de straten zijn schoon, het openbaar vervoer is goed, er zijn windmolens en zonneparken, wat mij erg aanspreekt, en in het UMCG is alles perfect geregeld voor het dialyseren van mijn vader.” Roman is helder als het over de toekomst gaat: “Wij willen nooit meer terug naar Oekraïne. Ik hoop werk te vinden in Nederland en hier te kunnen studeren.” Het is hem inmiddels gelukt een bankrekening te openen. Nu kan ook het zoeken naar een baan beginnen, de start van een nieuwe toekomst in Nederland.

Roman en zijn broertje

Het verhaal van Nataliya

“Ik dank God elke dag dat we veilig zijn.” Tranen stromen over de wangen van Nataliya. Ze woonde samen met haar gezin in Charkov, waar bombardementen aan de orde van de dag waren. Ze zaten een maand lang in grote angst in een schuilkelder. Nataliya besloot met haar twee kinderen, Maria van 10 en Nikita van 6, en schoonvader Genadii te vluchten. Haar man Sergii en schoonmoeder Larissa, die invalide is en niet wilde vertrekken, bleven achter, evenals hun twee jack russel terriërs. Het viertal stapte op 5 april, met slechts een handjevol kleding bij zich, op de uitpuilende trein naar Lviv. “Ik bleef tijdens de reis bidden dat de kinderen veilig zouden zijn.” Per bus reisden ze door naar Polen. Daar maakten ze kennis met een Nederlandse vrijwilliger, die voorstelde naar zijn land te komen. Vrijwilligers waren er inmiddels in geslaagd de twee hondjes alsnog op te halen, waarmee Nataliya, Maria en Nikita in Polen werden herenigd. Ondertussen was de gezondheidssituatie van schoonmoeder Larissa verslechterd. Ze besloot alsnog te vluchten, wat een gelukje was voor zoon Sergii, die normaal gesproken het land niet mocht verlaten, maar wel als begeleider van een gehandicapte. In Oude Pekela werd de familie herenigd.

“We wonen hier nu een maand en zijn heel blij dat we hier voorlopig kunnen blijven, al willen wij heel graag terug,” zegt Nataliya. “We hopen dat we terug kunnen, maar ons verstand zegt dat er weinig kans op is. Hoop en angst staan heel dicht bij elkaar.”

Het gezin probeert zoveel mogelijk buiten te zijn. En ze willen de Engels taal leren, en wie weet daarna ook Nederlands. Met een beetje geluk kunnen de kinderen binnenkort naar school. De intake daarvoor is geweest. Vooral de eerste nachten had Nataliya steeds dezelfde droom: dat ze weer thuis waren. “We moeten accepteren dat thuis in Oekraïne op dit moment niet meer bestaat en dat het waarschijnlijk nooit meer als vroeger zal worden. Het is angstig daaraan te denken. We leven met de dag.”

Nataliya en haar familie

Goederentransport aangekomen in Moldavië 

Vorige week donderdag vertrok er een transport uit Nederland naar Moldavië om daar Oekraïense vluchtelingen van goederen te kunnen voorzien. Gisteren is het transport gearriveerd. De vrachtwagen, gevuld met onder meer babyvoeding, shampoo, ondergoed, toiletpapier, sokken, kleurpotloden, kinderrugzakjes en tandenborstels, is inmiddels uitgeladen. Vanaf vandaag wordt gestart met de distributie. 

Op de foto’s: Het transport wordt uitgeladen door Divisional Leader Major Olga Iniutochkin, Major Vadim Kolesnick, verantwoordelijk voor social work in de Divisie Moldavië en de vrijwilligers Mikhail, Vasily and Alexey.

12 mei

Voor het eerst sinds de uitbraak van de oorlog in Oekraïne is het aantal vluchtelingen dat gebruikmaakt van opvangplekken gedaald. Ruim 200 Oekraïense vluchtelingen verlieten afgelopen weekend een gemeentelijke opvanglocatie. Dat blijkt uit cijfers van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Voor het weekend maakten nog 35.450 vluchtelingen gebruik van de gemeentelijke opvang, na het weekend waren dat er 234 minder.

Het aantal Oekraïners dat is geregistreerd bij gemeenten is toegenomen van 52.930 naar 53.400. Ruim 18.000 vluchtelingen hebben elders onderdak gevonden, zoals bij een gastgezin.

 

Vandaag is er een transport naar Moldavië vertrokken om daar te kunnen voorzien in de noden als gevolg van de oorlog in Oekraïne. Een vrachtwagen vol goederen, variërend van shampoo, ondergoed, toiletpapier en sokken tot houdbare voedingsmiddelen, kleurpotloden, rugzakjes voor kinderen en tandenborstels is nu onderweg naar vluchtelingen uit het noodgebied.

4 mei - Herdenken in verbondenheid

Vandaag is 4 mei. De dag dat we in Nederland alle Nederlandse slachtoffers sinds de Tweede Wereldoorlog herdenken. Militairen en burgers die stierven in oorlogssituaties en bij vredesoperaties. Dit jaar is het thema ‘verbondenheid’.

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei wil met het thema ook benadrukken hoe onze vrijheid verbonden is met de vrijheid van anderen. En de oorlog in Oekraïne laat zien hoe kwetsbaar die vrijheid is, aldus het comité.

Vandaag is ook de 70e dag van de oorlog in de Oekraïne. Vandaag staan er een vier humanitaire corridors gepland om burgers te evacueren uit het belegerde Marioepol. Gisteren zijn zo'n honderd evacués, onder toezicht van internationale hulporganisaties, vanuit Marioepol aangekomen in Zaporizja. Zij zaten ondergedoken in de omsingelde Azovstal-staalfabriek.

Het aantal vluchtelingen dat in Nederland wordt opgevangen stijgt. Bij de gemeenten zijn 49.810 mensen ingeschreven. Meer dan 10.000 Oekraïners verblijven buiten de opvang die gemeenten gerealiseerd hebben

Als Leger des Heils in Nederland zijn we op twee ‘opvangsporen’ actief; we ondersteunen en coördineren op tal van plaatsen de noodopvang in gemeenten, maar ook de pilot voor opvang in gasthuishoudens in Eindhoven en Amsterdam.

Warm welkom

Om gevluchte kinderen een warm welkom te geven maakten, kinderen van de Andreasschool in Voorhout maakten maar liefst 250 mooi versierde tasjes met knuffels klaar om verspreid te worden onder kinderen in de opvang en/of bij gasthuishoudens. Samen met een prachtige welkomstbrief die in het Oekraïens vertaald is voor de kinderen. De vervoerders van 50|50 Amsterdam hebben de kratten vol tasjes opgehaald en zorgen dat ze op bestemming komen.

De school gaat de komende weken door, ze gaan zelf knuffels naaien voor een volgende stroom vluchtelingen. Wat een mooie initiatieven zien wij in de samenleving!

Orthodox Paasfeest

Op 25 april vierden ruim duizend Oekraïense vluchtelingen in Amsterdam het orthodoxe Paasfeest. Medewerkers en vrijwilligers van Leger des Heils Amsterdam waren aanwezig met de soepbus om mensen te voorzien van soep en er werden ook zo’n 1.000 chocolade paashazen uitgedeeld.
We wensen de Oekraïners toe dat het Licht van Pasen in de komende tijd met hen mee op weg zal gaan.

Opvang Oekraïense LHBTI-vluchtelingen 

Sinds een paar weken worden Oekraïense LHBTI-vluchtelingen opgevangen in een apart hotel in Amsterdam. Het Leger des Heils coördineert namens de Gemeente Amsterdam de zorg voor deze mensen.  

Hans Verhoeven, locatiemanager van het LHBTI-hotel zet zich vanaf het begin van de oorlog in voor de aparte opvang van LHBTI-vluchtelingen om problemen zoals die zich voordoen in de reguliere opvang te voorkomen. We streven er als hulpverlenende organisaties naar om inclusieve zorg te bieden. Maar de realiteit is dat LHBTI-vluchtelingen zich niet alleen onveilig voelen maar het ook daadwerkelijk zijn. Hans vond de gemeente Amsterdam en het Leger des Heils aan zijn zijde en zo kon deze locatie gerealiseerd worden. De opvanglocatie wordt breed gedragen en ondersteund door de LHBTI-community van Amsterdam.  

Met flyers worden vluchtelingen bij aankomst op Centraal Station geattendeerd op de mogelijkheid voor deze specifieke opvang, die mensen helpt om zich sneller te kunnen focussen op het verwerken van wat ze hebben meegemaakt en een begin te maken met een nieuw leven. 

Talloze vrijwilligers uit de LHBTI-community zetten zich in als buddy (via Buddycare van de Regenboog Groep Amsterdam), voor de maaltijden, voor vrijetijdsbesteding, hulp bij het vinden van werk, vertalen, medische begeleiding etc. 

Ook LHBTI-vluchtelingen die in gastgezinnen verblijven, kunnen gebruik maken van de dienstverlening van de opvanglocatie.

Op 13 april jl. ontvingen we een delegatie uit Parijs, waaronder de wethouder voor o.a. integratie Jean-Luc Romero en projectmanager diplomatieke relaties in Europa Léa Boniface.

Onderdeel van hun werkbezoek aan Amsterdam was het uitwisselen van ervaring met betrekking tot de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne en in het bijzonder de opvang voor de LHBTI-vluchtelingen. Onze gasten uit Parijs waren onder de indruk van datgene wat hier tot stand gekomen is.

Verhuizing 50|50 Food naar hotel aan de Boelelaan

De afgelopen jaren is 50I50 enorm gegroeid in omvang en er zijn steeds meer opdrachten en activiteiten bij gekomen. Langzamerhand groeide 50I50 uit haar jasje aan de Rode Kruisstraat in Amsterdam en voldeed de ruimte niet meer aan de gestelde eisen. Daar is nu een oplossing voor!

Met ingang van komende week gaat 505I50 Food in zijn geheel verhuizen naar een grote keuken van een hotel aan de Boelelaan in Amsterdam. Daar krijgen ze de beschikking over een enorm grote ruimte van waaruit ze alle activiteiten kunnen gaan vormgeven. Een prachtige kans en tegelijk een win-win situatie want aan de Boelelaan verzorgt 50I50 ook de maaltijden voor de asielzoekers en vluchtelingen uit Oekraïne die daar en op andere locaties in Amsterdam opgevangen worden.

Werkbegeleider Kathy: “Oekraïners die gevlucht zijn voor de oorlog ontvangen hier onze, met liefde bereide maaltijden. Het is een genot om deze lieve mensen te kunnen bedienen met een glimlach en een “smashnog” (eet smakelijk)”.