Liveblog Oekraïne Leger des Heils
Nieuws

Liveblog Oekraïne - maart

Volg in dit liveblog de ontwikkelingen rondom de hulp van het Leger des Heils aan Oekraïne.

Zelf je steentje bijdragen?

Zelf je steentje bijdragen?

Help het Leger des Heils helpen.

Help het Leger des Heils helpen.

Woensdag 30 maart

Vanaf het begin van de oorlog in Oekraïne is het Leger des Heils als internationale organisatie actief in het oorlogsgebied zelf, de omliggende landen en ook in Nederland. We bieden hulp en ondersteuning aan mensen in Oekraïne, organiseren noodhulp en zorgen – samen met andere organisaties en overheden – voor de opvang van vluchtelingen; zowel in de grenslanden als in de rest van Europa. In de afgelopen periode maakte een team van het Leger des Heils een reportage van het vele werk dat gedaan wordt in en vanuit Nederland.

Hier staat ingevoegde content uit een sociaal media netwerk. Om deze content te zien, hebben we je akkoord nodig voor marketing cookies.
Klik hier om toestemming te geven.

Binnenkort start het Leger des Heils ook met de ondersteuning en begeleiding van gastgezinnen die Oekraïense vluchtelingen opvangen. Daarvoor zijn we nog steeds op zoek naar vrijwilligers. Je kunt je hiervoor aanmelden via https://www.legerdesheils.nl/vacatures/vrijwilligerswerk-oekraine/gastgezinnen.

maandag 28 maart

De oorlog in Oekraïne is zijn tweede maand ingegaan. Nederland vangt momenteel 18.369 vluchtelingen uit Oekraïne op. Dat zijn er ruim 3.000 meer dan vorige week donderdag, de laatste keer dat het ministerie van Justitie en Veiligheid er cijfers over publiceerde.

Voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen zijn we nog steeds op zoek naar vrijwilligers, met name voor de ondersteuning en begeleiding van gastgezinnen. Je kunt je hiervoor aanmelden via https://www.legerdesheils.nl/vacatures/vrijwilligerswerk-oekraine/gastgezinnen.

Overweeg je een aanmelding als gastgezin? Lees dan in ieder geval ook even de handreiking van de overheid op dit punt. Je vindt de handreiking via:

https://www.rijksoverheid.nl/ministeries/ministerie-van-justitie-en-veiligheid/documenten/publicaties/2022/03/25/handreiking-particuliere-opvang-oekrainers-poo

In deze handreiking vinden particulieren informatie over hoe een opvangplek aan te bieden, waar ze op moeten letten en welke voorzieningen voor de vluchtelingen beschikbaar zijn, bijvoorbeeld op het gebied van gezondheidszorg en onderwijs. De handreiking is opgesteld door de Rijksoverheid, in samenwerking met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, het Rode Kruis, VluchtelingenWerk Nederland, het Leger des Heils en TakeCareBnB. Deze laatste vier partijen vormen samen met NLvoorelkaar een Consortium. De Rijksoverheid werkt op landelijk niveau samen met het Consortium om de opvang door particulieren te begeleiden.

Vrijdag 25 maart

De strijd woedt voort. In Kiev heroveren de Oekraïners terrein. Marioepol is de stad in Oekraïne die het zwaarst is getroffen door de Russische aanvallen. Uit de stad gevluchte Oekraïners: "Marioepol bestaat zowat niet meer. Het enige wat ervan over is, is de naam op de kaart, een paar huizen en onze herinneringen." 

In Nederland bereidt het kabinet zich voor op het inrichten van ‘grote opvanglocaties’ voor Oekraïners. Staatssecretaris Van der Burg (Justitie en Veiligheid) zei voor de ministerraad dat gemeenten nu in totaal 27.000 opvangplekken voor vluchtelingen uit Oekraïne beschikbaar hebben gesteld en dat het kabinet wil dat dat oploopt tot 50.000.

Opvang Roma in Slovakije

Het Leger des Heils in Slovakije is, op verzoek van de Slovaakse overheid, gevraagd om een groep Roma vluchtelingen te helpen en begeleiden. In totaal 21 uit Oekraïne gevluchte Roma zijn terechtgekomen in een arbeidersverblijf en hadden dringend hulp en ondersteuning nodig. Hierin is voorzien door het Leger des Heils in Slovakije door het aanbieden van materiële hulp en mentale ondersteuning. We blijven deze groep helpen en steunen en gaan op zoek naar meer permanente woonruimte. Ook zoeken we voor hen contact met andere Roma families.

Werk in Oekraïne gaat door

Via een fotograaf in Lviv kregen we fotomateriaal over het werk van het Leger des Heils ter plaatse. Het werk in Oekraïne gaat nog altijd door, zelfs onder de meest extreme omstandigheden. Korpsofficieren Gergii en Galina Nika uit Lviv vertellen: “We werken al 22 jaar voor het Leger. Twaalf jaar daarvan in Moldavië. En nu in Lviv. We hebben twee kinderen: Olesya van twee en Matthew van acht. We kwamen hier een half jaar geleden terecht en eigenlijk zijn we meer een buitenpost dan een korps. Ons hele team bestaat uit ons en twee kadetten. Samen proberen we mensen te helpen in deze moeilijke tijden. We proberen aan te schaffen wat er nodig is en brengen dat dan hier in ons kleine gebouwtje. Daar delen we het uit aan mensen die het nodig hebben. We danken God voor de mogelijkheid om anderen te helpen.”

Vrijwilligers gezocht!

Om al het extra werk met betrekking tot vluchtelingen uit Oekraïne in goede banen te kunnen leiden, hebben we veel vrijwilligers nodig - met name voor de begeleiding van de opvang in gastgezinnen. Meld je aan via https://www.legerdesheils.nl/vrijwilligers-oekraine.

Helpen?

Heb je een bedrijf en wil je zakelijk doneren met passende goederen? Neem dan contact op via fng@legerdesheils.nl voor het aanbieden van te doneren goederen en/of logistieke diensten.

Kleding en textiel blijven welkom in onze kledingcontainers en inzamelpunten in Nederland - https://www.reshare.nl/kledingdoneren. Wij regelen de sortering en zorgen dat het op de juiste plek komt.

Wil je helpen met een financiële bijdrage? Maak dan gebruik van onze donatiepagina: www.legerdesheils.nl/actie/oekraine.

Donderdag 24 maart

Het aantal opvangplekken voor Oekraïense vluchtelingen neemt dagelijks toe. Inmiddels zijn er in totaal 27.048 plekken beschikbaar, ruim 2500 meer dan twee dagen geleden. Het ministerie van Justitie en Veiligheid meldt dat nu ruim 15.000 mensen worden opgevangen.

Ook bij het Leger des Heils gaan de werkzaamheden natuurlijk onverminderd door. Zowel in de noodopvang als in de voorbereiding op de opvang via gastgezinnen, wordt hard gewerkt om de ontheemde Oekraïners te (kunnen gaan) ondersteunen en begeleiden.

Koudum

De eerste vluchtelingen uit de Oekraïne zijn dinsdag 22 maart aangekomen in de vluchtelingenopvang in een hotel bij Koudum, Fryslân. Deze noodopvang is in beheer van het Leger des Heils in nauwe samenwerking met de gemeente Súdwest-Fryslân. Aan het einde van de middag kwam een Oekraïens gezin met eigen auto aan bij het hotel. Ze kregen een rondleiding door de opvanglocatie en kunnen de komende dagen tot rust komen. In de loop van de avond volgde een tweede gezin. Een dag later kwamen er 75 vluchtelingen tegelijk binnen. In de opvanglocatie is ruimte voor maximaal 150 vluchtelingen. Zij verblijven in kamers die in de afgelopen weken met man en macht zijn opgeknapt. Ook aan de kinderen is volop gedacht. Buurtbewoners hebben veel spelletjes en speelgoed naar de locatie gebracht. Het Leger des Heils verzorgt hier de inzet van locatiemanagers, zorgpersoneel en vrijwilligers.

Arnhem

Groot is de dankbaarheid van moeders en kinderen bij ‘kledingpost Oekraïne’ van het Leger des Heils in Arnhem – zo kopt De Gelderlander. Sofia (7) uit een verwoeste voorstad van Kiev omarmt de knuffel die ze net heeft uitgezocht bij de kledingpost voor vluchtelingen uit Oekraïne in Arnhem. “We zijn gevlucht toen de bombardementen begonnen”, vertelt haar moeder. “Er vielen bommen op een militair doelwit maar ook op een huis in onze buurt.” Het Leger des Heils is erin geslaagd om een pand van woningcorporatie Volkshuisvesting bij de John Frostbrug aan de Rijnkade in te richten als kledingpost voor de oorlogsvluchtelingen. Het is een speciale service voor de mensen die noodonderdak hebben gekregen op de twee cruiseschepen in Arnhem. Lees het hele verhaal via: https://www.gelderlander.nl/arnhem/groot-is-de-dankbaarheid-van-moeders-en-kinderen-bij-kledingpost-oekraine-van-leger-des-heils-in-arnhem~a1916118/214173516/ (je kunt een gratis account aanmaken).

Zaandam

In een evenementenhal in Zaandam is plaats gecreëerd voor maximaal 440 mensen. De hal is met tussenwanden omgebouwd naar kamers voor 8 personen. Op deze locatie is veel mogelijk op het gebied van dagbesteding en ondersteuning.  De dagelijkse leiding van deze locatie is in handen van het Leger des Heils.

Vrijwilligers gezocht!

Om al het extra werk met betrekking tot vluchtelingen uit Oekraïne in goede banen te kunnen leiden, hebben we veel vrijwilligers nodig - met name voor de begeleiding van de opvang in gastgezinnen. Meld je aan via https://www.legerdesheils.nl/vrijwilligers-oekraine.

Helpen?

Heb je een bedrijf en wil je zakelijk doneren met passende goederen? Neem dan contact op via fng@legerdesheils.nl voor het aanbieden van te doneren goederen en/of logistieke diensten.

Kleding en textiel blijven welkom in onze kledingcontainers en inzamelpunten in Nederland - https://www.reshare.nl/kledingdoneren. Wij regelen de sortering en zorgen dat het op de juiste plek komt.

Wil je helpen met een financiële bijdrage? Maak dan gebruik van onze donatiepagina: www.legerdesheils.nl/actie/oekraine.

Woensdag 23 maart

De Nederlandse gemeenten hebben tot nu toe ruim 26.000 opvangplekken geregeld voor Oekraïners die gevlucht zijn voor het oorlogsgeweld in hun land. Die plekken zitten nog niet vol; er worden nu ruim 13.500 mensen opgevangen, aldus het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Utrecht/Lelystad

Afgelopen weekend is de opvanglocatie van het Leger des Heils aan De Zeehaenkade in Utrecht geopend. Hier worden vrouwen en kinderen uit Oekraïne opgevangen en begeleid. Stagiair Kevin maakte hier een mooie vlog over: 

https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:6912317874065813504

In Lelystad wordt ook een locatie in een voormalig schoolgebouw gereedgemaakt. We verwachten deze week de opening.

Rotterdam

In Rotterdam hebben tientallen Oekraïense vluchtelingen een tijdelijke thuishaven gevonden op cruiseschepen. Een deel van deze groep is doof en deze mensen zijn met opzet bij elkaar gebracht op deze boot, zodat ze met elkaar kunnen communiceren. Ook zijn ze inmiddels gelinkt aan het doveninstituut in Rotterdam.

Eén van de Leger des Heils-coördinatoren op een cruiseschip in Rotterdam is teamleider primair proces Dieneke van de Werken. Zij geeft aan: “Wij begeleiden als Leger des Heils de mensen op de boot. Die bestaat uit medische hulp, het helpen met allerlei praktische zaken, spelletjes doen met de kinderen. En ook wel psychische steun geven.” 

“Ik voel dit als een roeping. Je komt binnen op het meest heftige moment in iemands leven. Om dan te laten zien dat er mensen zijn die naar je luisteren en om je geven, dat zie ik wel als onze taak. Zo kunnen we ook Jezus’ liefde laten zien. Ik hoop dat deze mensen mogen voelen dat we er echt voor hen zijn.”

Gevlucht

Aleksandra is vorige week gevlucht uit Oekraïne: “We zijn vorige week hier gekomen vanuit Odessa. Mijn man is achtergebleven, omdat hij daar gaat vechten. Ik ben met mijn vier kinderen en een koffer op de trein gestapt naar Polen. Onderweg kwamen we overal hulpverleners en mensen tegen die ons verder hielpen. Vanuit Polen zijn we met de bus naar Rotterdam gebracht. En vanuit een sporthal naar deze boot. We zijn zo verbaasd over hoe behulpzaam en liefdevol iedereen is die we tegenkomen. Ook hier bij het Leger des Heils. Ik had niet kunnen dromen dat er zo goed voor ons zou worden gezorgd.”

Vrijwilligers gezocht!

Om al het extra werk met betrekking tot vluchtelingen uit Oekraïne in goede banen te kunnen leiden, hebben we veel vrijwilligers nodig. Meld je aan via https://www.legerdesheils.nl/vrijwilligers-oekraine.

Helpen?

Heb je een bedrijf en wil je zakelijk doneren met passende goederen? Neem dan contact op via fng@legerdesheils.nl voor het aanbieden van te doneren goederen en/of logistieke diensten.

Kleding en textiel blijven welkom in onze kledingcontainers en inzamelpunten in Nederland - https://www.reshare.nl/kledingdoneren. Wij regelen de sortering en zorgen dat het op de juiste plek komt.

Wil je helpen met een financiële bijdrage? Maak dan gebruik van onze donatiepagina: www.legerdesheils.nl/actie/oekraine.

Maandag 21 maart

De omstandigheden in Oekraïne worden met de dag zwaarder voor het door oorlog getroffen land en zijn burgers. Als Leger des Heils blijven we onverminderd doorgaan met het helpen en ondersteunen ter plaatse, in de grensregio en ook in Nederland.

In onze regio Zuidoost zijn we druk bezig met de noodopvang van vluchtelingen of de voorbereiding ervan, in Eindhoven, Helmond en Venlo.

Eindhoven 

In Eindhoven zijn de eerste 50 vluchtelingen gearriveerd in de noodopvang die is ingericht in voormalig verzorgingscentrum Ekelhof. Er is capaciteit voor opvang van 125 vluchtelingen. Deze noodopvang kan worden gerealiseerd dankzij de inzet van onze medewerkers en vrijwilligers. Het Leger des Heils verzorgt op deze locatie de coördinatie van de noodopvang en de begeleiding van vluchtelingen.

Helmond 

In Helmond worden op verzoek van de gemeente drie noodopvanglocaties voorbereid in samenwerking met Stichting Maatschappelijke Opvang Helmond (SMO Helmond). Het Leger des Heils Zuidoost en SMO leveren voor deze drie noodopvanglocaties de locatiemanagers. Binnenkort worden de eerste vluchtelingen verwacht. 

Venlo 

In Venlo zijn op vrijdag 11 maart 2022 de eerste vluchtelingen binnengekomen in de noodopvang. Twee opvanglocaties in Venlo worden gecoördineerd door het Leger des Heils.  Het gaat om een hotel en om voormalig verzorgingscentrum De Beerendonck. In het hotel verblijven op dit moment 60 tot 70 vluchtelingen. In verzorgingscentrum De Beerendonck worden volgende week de eerste vluchtelingen verwacht. De capaciteit voor opvang in De Beerendonck is 125 personen. 

Amsterdam

Het Leger des Heils in Amsterdam is volop actief op diverse plaatsen in en rondom onze stad, veelal in samenwerking met Gemeente Amsterdam, HVO-Querido, De Regenboog Groep Amsterdam en het Rode Kruis. Zo worden tachtig Oekraïense vluchtelingen opgevangen in een hotel in Diemen. In Amsterdam Centrum nog eens honderd plaatsen in het Holday Inn en het Leger des Heils coördineert, op verzoek van de gemeente, veertig plekken speciaal voor de LHBTI-doelgroep. 

Vrijwilligers gezocht!

Om al het extra werk met betrekking tot vluchtelingen uit Oekraïne in goede banen te kunnen leiden, hebben we veel vrijwilligers nodig. Meld je aan via https://www.legerdesheils.nl/vrijwilligers-oekraine.

Vrijdag 18 maart

De oorlog woedt voort. De nood onder de Oekraïense bevolking wordt met de dag groter. Meer dan 3,1 miljoen vluchtelingen moesten Oekraïne de afgelopen drie weken ontvluchten, en miljoenen mensen zijn op de vlucht binnen in het land. UNHCR, de VN-vluchtelingenorganisatie, waarschuwt voor een enorme stijging van de humanitaire behoeften.

In Nederland gaat het Leger des Heils onverminderd door met het werk voor de slachtoffers van deze afschuwelijke oorlog. Er gaan transporten naar het getroffen gebied en in Nederland wordt keihard gewerkt aan de opvang van duizenden mensen. We hebben daar veel vrijwilligers voor nodig, dus meld je aan als je ons wilt helpen via www.legerdesheils.nl/vrijwilligers-oekraine.

Rotterdam

Inmiddels verblijven er rond de 90 vluchtelingen op het eerste cruiseschip in Rotterdam, waarmee deze opvang vol zit. Vandaag wordt een tweede boot (Azolla) in gebruik genomen. Deze boot komt te liggen aan de Coolhaven en biedt ruimte aan ongeveer 80 vluchtelingen. Ook op deze boot regelt het Leger des Heils de begeleiding en de coördinatie. De coördinatoren zijn op dit moment met name bezig met het plaatsen van vluchtelingen, de afstemming met de gemeente, het regelen van tolken en de inzet en planning van personeel.

Koninklijk bezoek

Woensdagmiddag 16 maart bezocht Hare Majesteit Koningin Máxima een doorstroomlocatie voor vluchtelingen uit de Oekraïne, waar ze worden ontvangen en hulpvragen worden geïnventariseerd. De koningin sprak met hen over persoonlijke ervaringen, de situatie in de Oekraïne en de reis naar Nederland. Het werkbezoek werd afgesloten met een rondetafelgesprek met medewerkers van het Leger des Heils, het Rode Kruis, Vluchtelingenwerk Nederland en Takecarebnb, de organisatie die vluchtelingen en gastgezinnen aan elkaar koppelt. In dit gesprek, waar kapitein Harm Slomp namens het Leger des Heils aan deelnam, is gedeeld hoe de initiatieven voor de opvang van vluchtelingen op elkaar worden afgestemd en wat de uitdagingen zijn bij de samenwerking tussen hulporganisaties, vrijwilligersorganisaties en particuliere initiatieven. Hare Majesteit sprak haar waardering uit voor het vele werk dat door de organisaties wordt gedaan.

Woensdag 16 maart

Dag 21 van de oorlog. Er wordt onderhandeld tussen de strijdende partijen, maar dat verloopt moeizaam. De grensregio’s hebben hun handen vol aan de opvang en begeleiding van vluchtelingen. En ook het Leger des Heils blijft onverzettelijk hulp bieden. In Oekraïne, in Rusland, in de buurlanden en in Nederland.

Rotterdam

In de regio Rotterdam biedt het Leger hulp aan vluchtelingen. Vanuit 50|50 Food verzorgen we sinds afgelopen week woensdag dagelijks ontbijt en lunch voor vluchtelingen die in Sporthal Wielewaal in Rotterdam worden opgevangen. Dit in samenwerking met CrisisCatering. Ook verzorgen we ontbijt, lunch en warme maaltijden aan vluchtelingen die worden opgevangen in een sporthal in Ridderkerk (150 in totaal).
Daarnaast is in Rotterdam de eerste van in totaal drie cruiseschepen in gebruik genomen voor de opvang van vluchtelingen. De gemeente Rotterdam heeft het Leger des Heils gevraagd om de opvang op deze boten te coördineren en te begeleiden. Op het eerste schip is er ruimte voor 100 vluchtelingen. In totaal zullen er op de drie boten ongeveer 400 vluchtelingen worden opgevangen.

Utrecht/Lelystad

Sinds afgelopen maandag hebben vrijwilligers van het Leger des Heils op Utrecht Centraal, samen met het Rode Kruis, vluchtelingen die aankomen op U-C te begeleid naar de opvanglocaties. In eerste instantie de Jaarbeurs.

Er wordt hard gewerkt om binnenkort opvang te kunnen bieden aan vrouwen met kinderen – 25 in totaal. De locatie wordt nu in gereedheid gebracht.

In Lelystad wordt een oud schoolgebouw in gereedheid gebracht om 200 vluchtelingen op te vangen. Deze actie wordt opgepakt met de Gemeente Lelystad en het Rode Kruis.

Vrijwilligers gezocht!

Om al het extra werk met betrekking tot vluchtelingen uit Oekraïne in goede banen te kunnen leiden, hebben we veel vrijwilligers nodig. Meld je aan via https://www.legerdesheils.nl/vrijwilligers-oekraine.

Gebed blijft nodig

Het blijft natuurlijk ook enorm belangrijk om de situatie en getroffenen in gebed bij God te brengen. E zijn online gebedsmomenten gepland op de maandagen 21 maart, 28 maart en 4 april. We beginnen om 20.00 uur en eindigen de gebedstijd om ongeveer 20.45 uur. Bid je met ons mee? Maak dan gebruik van deze link.

Helpen?

Heb je een bedrijf en wil je zakelijk doneren met passende goederen? Neem dan contact op via fng@legerdesheils.nl.

Kleding en textiel blijven welkom in onze kledingcontainers en inzamelpunten in Nederland - https://www.reshare.nl/kledingdoneren. Wij regelen de sortering en zorgen dat het op de juiste plek komt.

Wil je helpen met een financiële bijdrage? Maak dan gebruik van onze donatiepagina: www.legerdesheils.nl/actie/oekraine.

Dinsdag 15 maart

De goederen die vorige week vanuit Nederland verzonden zijn naar Oekraïne, zijn aangekomen in Lviv. Vanuit de loods die hiervoor door de gemeente beschikbaar is gesteld, worden de spullen verder getransporteerd en afgeleverd op de plekken waar ze nodig zijn. Het Leger des Heils werkt hierbij met betrouwbare partners op veilige plaatsen in het land, waarmee verzekerd is dat de spullen ook terechtkomen bij de mensen in nood. Helaas kan dat niet van alle transporten gezegd worden. Er belanden veel goederen van minder goed georganiseerde transporten in handen van mensen die de spullen gewoon verkopen aan de hoogste bieder.

Het Leger des Heils heeft medische tourniquets ingekocht (een knelverband dat om een arm of been wordt aangelegd om zeer ernstige bloedingen te stoppen). De medische hulpmiddelen gaan, samen met een partij houdbaar voedsel, sokken en dekens, morgen op transport naar dezelfde bestemming in Lviv.

Heb je een bedrijf en wil je zakelijk doneren met passende goederen? Neem dan contact op via fng@legerdesheils.nl.

Kleding en textiel blijven welkom in onze kledingcontainers en inzamelpunten in Nederland - https://www.reshare.nl/kledingdoneren. Wij regelen de sortering en zorgen dat het op de juiste plek komt.

Wil je helpen met een financiële bijdrage? Maak dan gebruik van onze donatiepagina: www.legerdesheils.nl/actie/oekraine.

Opvang vluchtelingen Arnhem

In Arnhem coördineert het Leger des Heils in opdracht van de gemeente Arnhem de opvang van 340 Oekraïense vluchtelingen op twee cruiseschepen. Dit doen we niet alleen, we werken samen met het Rode Kruis, Vluchtelingenwerk Nederland en diverse lokale samenwerkingspartners. Tot nu toe zijn al 126 vluchtelingen gehuisvest en wordt door middel van vraag en aanbod gekeken naar wat er nodig is om deze mensen zo goed mogelijk te helpen. "Het is mooi om te zien dat de mensen die wij opvangen zelfredzaam zijn en zelf ook willen helpen waar ze kunnen,” aldus regiomanager Robert Paul Fennema van het Leger des Heils.

Maandag 14 maart

Dag 19 van de oorlog in Oekraïne. Er wordt gepraat tussen Rusland en Oekraïne, maar de gesprekken verlopen moeizaam. Het aantal slachtoffers en vluchtelingen neemt toe. In de afgelopen periode zijn zo’n 2,5 miljoen mensen de grens met buurlanden over gevlucht. In zowel Oekraïne als de buurlanden – ook in Rusland! – blijft het Leger des Heils actief om mensen te helpen en ondersteunen. We blijven humanitaire en pastorale hulp bieden, terwijl de nood en het aantal ontheemden toenemen.

Om een idee te geven van wat het Leger des Heils in Oekraïne de afgelopen twee weken heeft gedaan: meer dan 3.000 warme maaltijden verzorgd, zo’n 1.600 voedselpakketten uitgedeeld, honderden mensen voorzien van schoon drinkwater, hygiëneproducten en medicamenten. Ongeveer 1.500 volwassenen en bijna 400 kinderen hebben onderdak gekregen bij locaties van het Leger des Heils. Via eigen transport, zijn ongeveer 250 mensen, voornamelijk moeders met kinderen, in veiligheid gebracht. En niet alleen de eigen staf is actief in de door oorlog getroffen gebieden, ook ruim 400 vrijwilligers helpen waar ze kunnen.

Wil je helpen met een financiële bijdrage? Maak dan gebruik van onze donatiepagina.

Heb je een bedrijf en wil je zakelijk doneren met passende goederen? Neem dan contact op via fng@legerdesheils.nl.

Kleding en textiel blijft welkom in onze kledingcontainers en inzamelpunten in Nederland. Wij regelen de sortering en zorgen dat het op de juiste plek komt.

Opvang vluchtelingen in Nederland

Op dit moment wordt hard gewerkt om de opvang van Oekraïense vluchtelingen in Nederland in goede banen te leiden. Ook het Leger des Heils is op diverse plaatsen in het land actief. Zo zijn in Zaanstad/Zaandam twee hotels met 50 kamers voor vluchtelingen beschikbaar. In Zaandam wordt vanaf 16 maart ook gestart met grootschalige opvang van 400 bedden. In Den Haag is plaats bereid voor zeventig vrouwen en kinderen in voormalig verzorgingstehuis De Schilderhoek. Vanaf deze week biedt deze locatie 140 plekken aan. Extra opvanglocaties in gemeente Den Haag volgen wellicht, er wordt met de gemeente naar mogelijke locaties gekeken.

In Amsterdam zijn 960 opvangplekken beschikbaar. 216 daarvan zijn inmiddels bezet en 80 plekken georganiseerd door het Leger des Heils.

Wil je helpen als vrijwilliger in de opvang van vluchtelingen in Nederland? Klik hier

Donderdag 10 maart 2022

De oorlog in Oekraïne beleeft zijn vijftiende dag. Het Leger des Heils in Oekraïne blijft alles doen om mensen te helpen waar het kan. Men overnacht in schuilkelders en overdag worden mensen in het oorlogsgebied zo goed mogelijk ondersteund door hen eten en drinken aan te bieden en er voor hen te zijn. Vanuit het Leger des Heils in Oekraïne komt ook de sterke oproep om te bidden voor de organisatie en haar mensen. Voor bescherming en veiligheid en voor kracht en zegen, want men raakt in Oekraïne uitgeput en de mensen zijn doodmoe. Het Leger hoopt zo lang mogelijk door te kunnen gaan met het bieden van ondersteuning en vraagt om ook hiervoor te bidden.

Ook in de landen grenzend aan Oekraïne blijft het Leger volop actief. In Moldavië, Roemenië, Polen, Tsjechië, Slowakije en Hongarije wordt hard gewerkt om mensen die als vluchteling over de grens komen, op te vangen en verder te helpen. Daarbij kun je denken aan: hereniging met familie en vrienden, helpen met papieren en persoonsbewijzen, voorzien van eten en drinken, begeleiding naar medische hulpposten, geestelijke ondersteuning en gebed, enzovoort. De foto’s tonen situaties in Roemenië, Moldavië (opvang vluchtelingen) en Oekraïne (bereiden en uitdelen van warme maaltijden op het treinstation van Dnipro.

Wil je helpen als vrijwilliger in de opvang van vluchtelingen in Nederland? Meld je dan aan via: https://www.legerdesheils.nl/vrijwilligers-oekraine.

Wil je helpen met een financiële bijdrage? Maak dan gebruik van onze donatiepagina: www.legerdesheils.nl/actie/oekraine.

Heb je een bedrijf en wil je zakelijk doneren met passende goederen? Neem dan contact op via fng@legerdesheils.nl.

Kleding en textiel blijft welkom in onze kledingcontainers en inzamelpunten in Nederland - https://www.reshare.nl/kledingdoneren. Wij regelen de sortering en zorgen dat het op de juiste plek komt.

Liveblog Oekraïne Leger des Heils

Woensdag 9 maart 2022

De oorlog in Oekraïne gaat z’n tweede week in. De strijd gaat onverminderd door en dat geldt ook voor de stroom vluchtelingen. De grenslanden en daarmee ook de collega’s van het Leger des Heils ter plaatse, hebben hun handen vol aan het in goede banen leiden van al die ontheemde mensen.

Ook blijft het Leger des Heils druk bezig met voorbereidingen om getroffenen uit Oekraïne te helpen in Nederland. Er wordt gewerkt aan huisvesting voor vluchtelingen uit de oorlogsregio. De 25 veiligheidsregio’s stellen opvangplekken beschikbaar op bestaande locaties.

Begeleiding en organisatie opvang in gastgezinnen

Ook hebben we als Leger des Heils nu, samen met het Rode Kruis, VluchtelingenWerk Nederland, Takecarebenb en NLvoorelkaar, van de overheid de taak gekregen om vluchtelingen uit Oekraïne onder te brengen bij particulieren die vrijwillig een opvangplek hebben aangeboden. Om dat veilig en volgens humanitaire standaarden te doen, coördineren de hulporganisaties deze particuliere initiatieven. "Deze mensen hebben alles achter gelaten om hun leven te behouden. Wij kunnen ons niet voorstellen hoe dat is. Als opvangorganisatie helpen we daarom graag en zetten we onze expertise graag voor hen in. Dit doen we door gastgezinnen te ondersteunen en waar nodig professionele begeleiding in te zetten. We werken daarin ook samen met de collega-organisaties uit ons eigen werkveld," aldus bestuursvoorzitter Kapitein Harm Slomp van het Leger des Heils.

Begeleiding en nazorg

Vluchtelingen kunnen zich aanmelden voor particuliere opvang bij de gemeente. NLvoorelkaar pakt met haar landelijke en 70 lokale vrijwilligersplatformen deze hulpvragen op, terwijl Takecarebnb zorgt voor doorverwijzing en screening van de gastgezinnen. Denk daarbij aan vragen als: heb je voldoende eigen ruimte? Geef je de mensen een sleutel? Hoe ga je om met psychosociale vragen? Vervolgens matcht de Veiligheidsregio de gezinnen en de hulpvragers. Ook is de Veiligheidsregio verantwoordelijk voor de veiligheid bij het gastgezin in huis.  Het Leger Des Heils en het Rode Kruis zullen direct in contact staan met de vluchtelingen en gastgezinnen. En op het spreekuur van VluchtelingenWerk kunnen Oekraïners (en Nederlanders) terecht voor juridisch advies over een asielprocedure of praktische vragen over bijvoorbeeld werk zoeken.

Meer vluchtelingen verwacht

De komende weken en maanden regelen de Veiligheidsregio’s elk duizend tot tweeduizend opvangplekken voor in totaal 50.000 mensen uit Oekraïne. Duizenden Nederlanders vangen ook nu al in hun eigen huis vluchtelingen op uit Oekraïne. Door het gewapend conflict in Oekraïne zijn volgens schattingen van de VN zo’n twee miljoen mensen op de vlucht geslagen.

Vrijwilligers nodig!

We hebben voor de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne veel mensen nodig die ons kunnen helpen. Wil je ons helpen als vrijwilliger, meld je dan aan via dit formulier. Je krijgt dan van ons een berichtje zodra je ingezet kunt worden.

Transporten en donaties

Vanuit Nederland werkt het Leger aan diverse transporten naar de getroffenen in Oekraïne. Trucks met zakelijke donaties als sokken, slaapzakken, dekens en medicamenten, rijden de komende periode naar de grensstreek van Oekraïne. Daar worden de goederen overgeladen in busjes waarmee de spullen naar hun eindbestemming worden gebracht.

Als u ons wilt helpen met uw bedrijf maar u heeft geen spullen/goederen in de aanbieding, neem dan gerust contact met ons op. We kunnen vast een donatie organiseren die bij uw bedrijf past; zoals het betalen van een vrachtnota of andere creatieve manieren. Voor meer informatie: fng@legerdesheils.nl.

Financiële donaties zijn natuurlijk nog steeds meer dan welkom. Ga daarvoor naar onze actiepagina.

Samen bidden

Het blijft natuurlijk ook enorm belangrijk om de situatie en getroffenen in gebed bij God te brengen. Vooralsnog staan er vier online gebedsmomenten gepland op de maandagen 14 maart, 21 maart, 28 maart en 4 april. We beginnen om 20.00 uur en eindigen de gebedstijd om ongeveer 20.45 uur. Bid je met ons mee? Maak dan gebruik van deze link.

Maandag 7 maart 2022

Dag 12 van de oorlog in Oekraïne is ingegaan. Overal in Nederland zien we steunbetuigingen – van Oekraïense vlaggen in de straat tot blauw-en-geel-verlichte gebouwen en protesten in voetbalstadions. En vandaag is de landelijke actiedag giro 555 voor Oekraïne begonnen. We zijn dankbaar en blij om te kunnen melden dat er via de donatiekanalen van het Leger des Heils inmiddels ruim 33.000 euro is binnengekomen. Donaties blijven nodig en wil je ons helpen, ga dan naar onze actiepagina.

Deze week gaan er twee transporten onderweg naar Oekraïne met hulpgoederen. De eerste lading met nieuwe gedoneerde slaapzakken en sokken staat klaar om te vertrekken naar Polen. Vervolgens gaat het verder met kleine busjes Oekraïne in. Er komen langzamerhand steeds meer aanbiedingen van zakelijke donaties binnen. Wij proberen die zo goed mogelijk te matchen met de vraag in het getroffen gebied – uitgangspunt is: ‘wat is er precies nodig?’

We zijn nog altijd gericht op zoek naar zakelijke donaties van kwalitatief goede spullen die écht nodig zijn. Als je ons wilt helpen met je bedrijf maar je hebt geen spullen/goederen in de aanbieding, neem dan gerust contact met ons op. We kunnen vast een donatie organiseren die bij jouw bedrijf past; zoals het betalen van een vrachtnota of andere creatieve manieren. Voor meer informatie: fng@legerdesheils.nl.

Het aanbod van kleine partijen kleding, hulpgoederen of voedsel door particulieren is op dit moment niet nodig. Heb je kleding of textiel dat nog goed bruikbaar is, blijf dat dan inleveren bij de kledingcontainers en andere inzamelpunten van het Leger des Heils in jouw buurt. Donaties blijven natuurlijk van harte welkom. Het Leger des Heils zorgt ervoor dat het geld een bestemming vindt voor zowel slachtoffers van de oorlog in Oekraïne zelf als voor degenen die op de vlucht zijn en hulp behoeven. 

Ook blijft het Leger des Heils druk bezig met voorbereidingen om getroffenen uit Oekraïne te helpen in Nederland. Er wordt gewerkt aan huisvesting voor vluchtelingen uit de oorlogsregio. In Zaanstad zijn de voorbereidingen daarvoor bijvoorbeeld al in volle gang. Het Leger des Heils coördineert de opvang van Oekraïense vluchtelingen, waarvoor inmiddels twee hotels beschikbaar zijn. Ook in Amsterdam is dit het geval. In Eindhoven, Den Haag, Deventer, Utrecht, Zwolle en Groningen zal het Leger ook de coördinatie van de opvang voor zijn rekening nemen. In de opvang zullen we ook een beroep willen doen op vrijwilligers. De organisaties De Vierde Musketier en Arise hebben vrijwilligers aangeboden. Andere organisaties of kerken die vrijwilligers willen aanbieden voor werk op genoemde opvanglocaties, kunnen zich melden via: kalina.vasileva@legerdesheils.nl.

Liveblog Oekraïne Leger des Heils

Oorlogsgebied en omliggende landen

Ons hart gaat natuurlijk uit naar de heilssoldaten, collega’s en vrijwilligers in het oorlogsgebied en de landen eromheen. Zij werken dag en nacht in gespannen en moeilijke omstandigheden om hun dienende werk te blijven doen. Een overzicht van de gebeurtenissen van vorige week in Oekraïne en enkele omliggende landen: 

Oekraïne – Er komen meer en meer mensen naar de korpslocaties en de huizen van de korpsofficieren voor onderdak. Er wordt voorzien in voedsel en andere noodzakelijke producten en diensten. In de metro van Kiev – die als schuilkelders worden gebruikt – zijn vorige week 22 baby’s geboren. Het Leger des Heils heeft voorzien in medicamenten, luiers en hygiëneproducten. Er is sprake van veel vroeggeboorten als gevolg van de enorme stress onder de zwangere vrouwen. Er is veel zorg over voedselvoorziening omdat de distributie ervan vrijwel stilligt.

In Tsjechië is afgelopen weekend een grote manifestatie gehouden op het Wenceslasplein. Tsjechen en voormalig Oekraïeners waren gebroederlijk bijeen om te protesteren voor vrede en veiligheid. In Slowakije is het Leger des Heils samen met andere hulporganisaties actief in de grensregio. Veel gevluchte mensen komen de grens over en willen doorreizen naar vrienden en familie in de regio. De verwachting is dat er een tweede golf vluchtelingen komt, die minder of geen contacten in de landen rond Oekraïne heeft, waardoor de behoefte aan opvang in de regio of daarbuiten (West-Europa) zal groeien.

In Roemenië is geld ingezameld voor noodhulp en helpt het Leger des Heils in het gereedmaken van opvangkampen. Er wordt in teams gewerkt met shifts van 6 uur. In het noorden wordt veldwerk verricht om gestrande vluchtelingen verder te helpen. Er is daarbij ook geconstateerd dat er sprake is van mensenhandelpraktijken. In drie gevallen heeft het Leger mensen uit de handen van mensenhandelaren kunnen houden en we werken samen met de autoriteiten ter plaatse om verdere mensenhandel te voorkomen. De vluchtelingenstroom groeit.

Ook in Moldavië komen steeds meer vluchtelingen over de grens met Oekraïne. Er wordt gewerkt aan onderdak in de korpsen en Leger des Heils-locaties – afgelopen week hebben bijna 300 mensen daar gebruik van kunnen maken. Hotels en vergelijkbare accommodaties zijn vol en er is weinig opvangruimte voorhanden. Ook worden voedselpakketten samengesteld en uitgedeeld. Kussens, beddengoed en spullen voor persoonlijke hygiëne worden verdeeld onder de mensen in nood. Er zijn ook voedings- en babyproducten naar de grensstreek gebracht voor een kinderziekenhuis in Odessa. Oekraïense militairen hebben geholpen om de spullen van de grens naar het ziekenhuis te brengen.

In Polen, waar de meeste vluchtelingen naartoe gaan, is het Leger des Heils keihard aan het werk. De mensen zijn vaak doodmoe, maar blijven doorgaan. Een van de collega’s ter plaatse: “Vrijdag en zaterdag waren we echt 300% bezig. Honderden mensen nemen contact op met het Leger des Heils met een scala aan vragen. Niet alleen over ‘waar moet ik naartoe, waar kan ik slapen?’ maar mensen willen ook hun verhaal kwijt. Er wordt gehuild, gepraat, geluisterd en gebeden.”

Donderdag 3 maart

Langzamerhand krijgen we meer zicht op de vraag naar specifieke spullen waarmee we de getroffenen van de oorlog in Oekraïne kunnen helpen. Op dit moment zijn we gericht op zoek naar zakelijke donaties van kwalitatief goede spullen die écht nodig zijn: sokken, slaapzakken, goede schoenen, dekens en ondergoed. Ook zijn medicatiemiddelen als paracetamol, jodium pleisters, hot coldrex, verband, EHBO-kits en vitaminetabletten van harte welkom.

Naar Oekraïne

Tussen 4 maart en 7 maart vertrekt de eerste volle vrachtwagen naar het getroffen gebied; deze wordt door een partner uit Oekraïne bij ons opgehaald en naar Oekraïne gebracht. Daar wordt het verder gedistribueerd. Een tweede lading is volop in voorbereiding, waarbij we al contacten hebben gelegd om deze zo snel mogelijk, en op de juiste plek, in Oekraïne te krijgen. Gezien de omstandigheden verwachten we dat de noodhulp de komende tijd nodig blijft en we kunnen dan ook zeker nog meer zakelijke donaties gebruiken. Zo doneerde Daventrade BV uit Deventer al 72.000 paar nieuwe kwaliteitssportsokken.

Zakelijke donaties

Bedrijven kunnen voor zakelijke donaties terecht bij Kalina Baak, via: fng@legerdesheils.nlVerder zijn vooral financiële donaties nodig. Daarmee kunnen we precies inspelen op de specifieke hulpvragen en de logistiek bekostigen. Doneren kan via onze donatiepagina.

Kleding en textiel

Vanuit onze reguliere stroom aan kleding en textiel sorteren wij ook apart voor de noodhulp. Hierin houden wij rekening met verschillende kledingsoorten en zo zorgen we dat we altijd noodhulpvoorraad hebben. Op die manier kunnen we zo goed mogelijk inspelen op de specifieke verzoeken en hulpvragen per moment en plaats. Blijf daarom je kleding inleveren bij de kledingcontainers en andere inzamelpunten van het Leger des Heils in jouw buurt.

Woensdag 2 maart 2022

Het Leger des Heils in Nederland, Tsjechië en Slowakije zet momenteel alles op alles om vluchtelingen uit oorlogsgebieden in Oekraïne te kunnen helpen. In Tsjechië is het Leger samen met de regionale overheden bezig met uitbreiding van wooncapaciteit voor vluchtelingen en komen er naast de bestaande omklapwoningen 250 flats extra beschikbaar. Omklapwoningen zijn woningen die door het Leger worden gehuurd en ter beschikking gesteld aan vluchtelingengezinnen.

Aan de grenzen van Tsjechië en Slowakije verricht het Leger veldwerk om gestrande vluchtelingen bij te staan en verder te helpen. Zij worden daarbij geholpen door lokale en Oekraïense vrijwilligers. In Tsjechië wonen al zo’n 250.000 Oekraïners die daar terechtkwamen als gevolg van eerdere conflicten in de regio. De verwachting is dat eenzelfde aantal vluchtelingen zich hierbij zal voegen.

Hulp in en rond het oorlogsgebied

In een internationaal nieuwsbulletin berichtte het Internationaal Hoofdkwartier: Het Leger des Heils heeft snel en accuraat ingespeeld op de urgente situatie en behoeften van ontheemde mensen afkomstig uit het gebied van het Russisch-Oekraïens conflict. Noodhulpteams vanuit het Leger des Heils in de regio rond het oorlogsgebied en vanuit andere delen in de wereld gaan onvermoeibaar door met het bieden van noodhulp. Er wordt druk gewerkt aan de planning van noodzakelijke activiteiten en transporten, maar ook wordt op tal van plekken emotionele ondersteuning geboden. Het werk gaat door, ondanks de moeilijke omstandigheden, de lastige uitdagingen en de spanningen die gepaard gaan met dit conflict. Meer hierover is (in het Engels) te lezen via deze link.

Nederland

Ook in Nederland is het Leger des Heils druk bezig met voorbereidingen om getroffenen uit Oekraïne te helpen. Er is een territoriaal crisisteam georganiseerd en er wordt gewerkt aan huisvesting voor vluchtelingen uit de oorlogsregio. Het ministerie van Justitie en Veiligheid heeft het Leger des Heils gevraagd om de opvang in Zaanstad te organiseren en coördineren. Meerdere organisaties en gemeenten staan klaar om de helpende hand te bieden. “Heel goed om te zien dat gemeenten en maatschappelijke organisaties klaar staan om hulp te bieden aan mensen die vluchten uit Oekraïne,” aldus staatssecretaris Van der Burg (Justitie) in de Telegraaf.

Ook werkt het Leger des Heils in Nederland aan het creëren van opslagruimte voor fysieke donaties, zodat we zijn voorbereid als er specifieke hulpvragen komen op dat gebied.

Helpen?

Wil jij het Leger des Heils helpen met de hulp aan getroffenen? Vanaf nu kun je een financiële bijdrage leveren via deze pagina.

Steun de oorlogsvluchtelingen

Steun de oorlogsvluchtelingen

Gebedsnetwerk

Gebed blijft natuurlijk enorm belangrijk. Het Leger des Heils gaat dan ook starten met een gebedsnetwerk om zo, samen met broeders en zusters over de hele wereld, mensen en omstandigheden in Gods machtige hand te leggen. Commandant van het Leger des Heils in Nederland, Hannelise Tvedt, onderstreept het belang hiervan: “In zowel Rusland als Oekraïne zijn heilssoldaten en -officieren actief en ik roep iedereen op om te bidden voor hen en voor allen die lijden onder deze crisis. We leven enorm mee met de broeders en zusters ter plaatse die het werk in hun gemeenschappen nu onder zeer moeilijke omstandigheden verrichten.”