Impact maken in de levens van de mensen zonder helper. Leger des Heils W&G Noordoost is onvoorwaardelijk betrokken bij mensen in de samenleving die tussen wal en schip dreigen te raken. We blikken terug op de zorg die wij in 2023 mochten bieden in de provincies Friesland, Groningen, Drenthe en Overrijssel. We kijken ook vooruit in een blik op de toekomst en delen onze visie, dromen en ambities.
Samen zorgen we voor elkaar Voorwoord directie Noordoost
Dat is onze visie op zorg. Samen zorgen we voor elkaar. Het is waar we ons elke dag voor inzetten: goede zorg bieden aan deelnemers die nergens anders terecht kunnen. Vanuit de volle overtuiging dat iedereen recht heeft op bestaanszekerheid, naastenliefde, zelfbeschikking en een hoopvolle toekomst.
Ook in 2023 hebben onze medewerkers zich daar met hart en ziel voor ingezet. We mochten veel mensen een veilige plek bieden. Met anderen trokken we op in hun dagelijks leven, om samen met hen te werken aan herstel. We stonden ook op de bres, onder meer voor de grote groep EU-migranten die leven zonder dak boven hun hoofd.
In het afgelopen jaar heropenden we onze woonlocatie De Breehof in Nieuw-Amsterdam. Het is een prachtig thuis geworden voor een grote groep deelnemers. In het centrum van Assen openden we inloopvoorziening De Brink 42; een laagdrempelige plek waar mensen zomaar kunnen binnenlopen, een praatje maken, om hulp vragen. Het is een kleine greep uit onze activiteiten.
We doen ons werk nooit alleen, maar samen met overheden en onze ketenpartners. Samen zetten we ons in voor een betere samenleving. Het Leger des Heils doet dit op een eigen manier: vanuit een christelijke bewogenheid, met lef en doorzettingsvermogen, innovatief en doortastend.
Onze grote dank gaat uit naar al onze medewerkers, die zich dagelijks met hart en ziel inzetten voor onze deelnemers. Samen met hen willen we in de komende jaren ons zorgaanbod bestendigen en vernieuwen, inspringend op de veranderingen in de samenleving.
Zo kijken we dankbaar terug én blikken we vooruit.
Directie Noordoost
Lenneke Koppenhol
Bernd Schipper
Onze impact in 2023 in cijfers
Met de inzet van 315 vrijwilligers en meer dan 700 medewerkers konden we in 2023 klaar staan voor de mensen zonder helper in de regio Noordoost. Je met hart en ziel inzetten voor anderen, iets voor jou? Bekijk onze vacatures: ldh.nl/vacatures
Blik op de toekomst
Onze droom Meer rechtvaardigheid, solidariteit en professionaliteit.
Onze hoofdthema's voor 2024-2026
Ieder mens heeft recht op een menswaardig bestaan. Strijden voor herstel daarvan behoort tot de kern van de missie van het Leger des Heils. Vanuit de zorg voor Gods schepping en het besef dat mensen kostbaar zijn, streven we naar een duurzaam toekomstperspectief, waarin mensen niet langer in hun bestaanszekerheid worden bedreigd.
Lees meer over de Leger des Heils strijd voor bestaanszekerheid via: Dossier Bestaanszekerheid
Herstel begint met een huis. Bij voorkeur in een eigen huis of een gemengde- of beschermde woonvorm, waar je je thuis voelt en veilig bent. Een eigen keuken en eigen sanitair. Voor een beperkte groep deelnemers zijn andere oplossingen nodig. Ook voor hen willen we blijven zorgen.
Lees hier alles over onze verschillende woonvormen: Woonvormen Wonen Eerst
Benieuwd naar onze visie op Wonen Eerst? Lees hier meer: Leger des Heils Wonen Eerst
Ieder mens heeft mensen nodig die naar je omzien, op wie je kunt terugvallen. Het Leger des Heils heeft een unieke positie voor de opbouw en het herstel van relaties en voor de vorming van een sociaal ‘familienetwerk’. We doen dit vanuit een sterke presentie, dichtbij mensen, in wijken en buurten.
Lees hier: Hoe we de verschillende vormen van eenzaamheid moeten aanpakken - Leger des Heils
Het werk van onze medewerkers vraagt om aandacht, vertrouwen, bemoediging en goede facilitering. Ook naar hen willen we onze waarden en inclusiviteit laten functioneren. We willen dat zij plezier hebben in hun werk, zich kunnen ontwikkelen, als mens en als professional. We willen ruimte maken voor vakmanschap en voor de kracht en ontwikkeling van hun talenten.
Met lef en moed spreken we ons uit tegen onrecht en systemen/stelsels die mensen uitsluiten. Door politieke lobby en het voeren van het maatschappelijk debat. Door te laten zien hoe het anders kan. Daarnaast zijn we in staat een crisisorganisatie op te zetten, die direct gemobiliseerd kan worden om acute nood te lenigen en om mensen bij te staan.
Op de derde dinsdag van januari dit jaar presenteerde het Leger des Heils in Nieuwspoort de Barometer, waarin de sociaal-maatschappelijke staat van Nederland wordt geduid. Tijdens deze nieuwjaarsbijeenkomst riep bestuursvoorzitter kapitein Harm Slomp op tot durf en daadkracht om de bestaansonzekerheid waar veel mensen mee worstelen echt aan te pakken.
Het gebruik van slimme technologische toepassingen (middels sensoren, apps, artificial intelligence, domotica, eHealth) is van essentieel belang. Door goed werkende, dienstbare technologische voorzieningen worden medewerkers ontlast. Daarnaast bevorderen ze de preventie en de eigen regie.
Een mooi voorbeeld van slimme technologische toepassingen: Een robot als huisgenoot.
Voor het Leger des Heils is voldoende geld en inzet nodig om passende zorg en ondersteuning te kunnen blijven continueren. Waar dit niet meer (volledig) vanuit de overheid alleen kan worden bekostigd, zijn aanvullende middelen nodig. Dit vraagt om een groter appèl op de samenleving.
Door brede steun van de samenleving konden wij het veldwerk in Zwolle, Kampen, Groningen en Hoogeveen opzetten en voortzetten. Zo maken we samen missie mogelijk.
Contact
Leger des Heils, Welzijns- & Gezondheidszorg Noordoost
Vind het volledige zorgaanbod in Noordoost en alle contactinformatie over de regio hier: Leger des Heils regio Noordoost