Het Leger des Heils voerde in de laatste week voor Kerst actie om de aandacht te vestigen op de schrijnende situatie waarin dak- en thuisloze mensen zich bevinden. Het debat in de Tweede Kamer van 19 december leidde echter niet tot juichstemming: “We zijn weliswaar blij dat zowel de Tweede Kamer als de bewindslieden doordrongen zijn van de noodzaak om dakloosheid tegen te gaan, maar maken ons tegelijkertijd grote zorgen. Tienduizenden mensen wachten al zo lang op huisvesting, maar lopen vast op straat of in de maatschappelijke opvang. Dit debat heeft helaas niet geleid tot concrete oplossingen,” aldus bestuursvoorzitter kapitein Harm Slomp.
Het was de eerste keer dat zowel de staatssecretaris van Langdurige en Maatschappelijke zorg, Vicky Maeijer, als de minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, Mona Keijzer, over dit onderwerp met de Tweede Kamer in debat gingen. Hoewel er goede ideeën werden uitgewisseld en het gevoel van urgentie werd benoemd, bleven concrete afspraken opnieuw uit. “Het is een goede zaak dat er Kamerbreed urgentie wordt gevoeld, maar het ontbreekt nog steeds aan prioriteitstelling, daadkracht en creativiteit.”
Winst is wel, dat men meer dan ooit beseft dat het bieden van passende woonruimte de oplossing is voor dakloosheid in ons land. De motie om te onderzoeken hoe hospita- en kamerverhuur een oplossing kunnen zijn voor de huisvesting van zelfredzame daklozen, is daar een goed voorbeeld van.
'Het kan niet zo zijn dat kwetsbare mensen die op dit moment helemaal geen dak boven hun hoofd hebben, aan hun lot worden overgelaten'
Tijdens het debat kwam naar voren dat het doel van het Actieplan Dakloosheid, met de ambitie van 0 daklozen in 2030, nog steeds onderschreven wordt, maar dat er ook getwijfeld wordt aan de haalbaarheid ervan. Volgens de staatssecretaris hoeft het huisvesten van dak- en thuisloze mensen geen utopie te zijn. Zij gaf Finland als voorbeeld, waar dakloze mensen inmiddels gehuisvest zijn, simpelweg door deze doelgroep met voorrang aan een woonplek te helpen. Het Leger des Heils is ervan overtuigd dat een dergelijke aanpak ook in Nederland kan werken. “Wij zien, net als de minister, ook het probleem van een goede verdeling van schaarse woonruimte, maar het kan niet zo zijn dat kwetsbare mensen die op dit moment helemaal geen dak boven hun hoofd hebben, aan hun lot worden overgelaten,” besluit kapitein Slomp.
Het Leger des Heils blijft strijden voor een beter perspectief voor deze doelgroep. Mensen massaal blijven opvangen is geen optie. Dat leidt alleen maar tot extra problemen en kost onze samenleving ook nog eens handenvol geld.