De BW+ gaat een plek bieden aan mensen van wie het leven zo ontwricht is geraakt dat ze complexe en soms chronische problemen hebben op verschillende levensterreinen. Ze hebben een psychiatrische aandoening, gecombineerd met een verslaving en licht verstandelijke beperking. Zelfstandig wonen, zeker in een drukke omgeving in de stad zorgt voor teveel prikkels en verleidingen. Door in een prikkelarme omgeving hun levenskracht aan te boren en de juiste ondersteuning en behandeling te bieden, kan gewerkt worden aan persoonlijk herstel. Het Leger des Heils (in samenwerking met Kwintes) biedt deze mensen nieuwe kansen, met integrale specialistische en praktische hulp op maat, die inzet op herstel van het gewone leven.
Piet woont in een Domus aan de Spoordreef
Jarenlang woonde hij op zichzelf, maar toen werd hij verlinkt en raakte hij zijn huis kwijt. Hij verkocht zo nu en dan drugs en gebruikte het zelf ook. Dat werd ontdekt en als je dan ook nog een strafblad hebt, ben je de pineut en is de kans op een eigen huis verkeken. Zo kwam Piet uiteindelijk via veel omwegen in de Domus terecht.
'Als het me te benauwd wordt, ga ik de stad in'
‘Het is hier op zich prima hoor, maar ik kijk wel uit naar een groter eigen plekje. Met wat meer ruimte voor mijn gitaar en versterker. Overdag kijk ik veel TV of luister ik naar muziek. Hardrock het allerliefst! Sinds kort speel ik ook een beetje gitaar. Als het me hier te benauwd wordt, ga ik de stad in. Beetje rommelmarkten afstruinen op zoek naar spulletjes. Werken kan ik vanwege mijn psychische klachten niet meer. Vroeger wel hoor! Hele dagen stond ik in de kas tussen de rozen en de orchideeën. Maar die tijd is voorbij, al ben ik nog graag tussen het groen te vinden. In de stad moet je daar echt naar zoeken. Een parkje in de buurt zou al een hele verbetering zijn! En iets meer ruimte, zodat ik op eigen benen kan staan en misschien gezellig vrienden kan uitnodigen. Het liefst met een biertje erbij natuurlijk, maar dat mag hier helaas niet. Stiekem gebeurt dat wel eens hoor.’
Persoonlijk begeleider Annelies over haar werk
‘Het belangrijkste waar we aan werken met onze deelnemers is de relatie. Dat we onze bewoners als mens zien en dat ze dat ook merken. Annelies: ‘De mensen die bij ons wonen hebben een leven van afwijzing, oordeel en er niet bij horen achter de rug. Ze mogen niet zijn wie ze zijn, omdat ze altijd weer moeten afkicken of de laan uit worden gestuurd als ze een misstap hebben begaan. Dat is misschien begrijpelijk, maar stoot ook keihard af. Bij ons krijgen ze wél een plek en worden ze geaccepteerd inclusief hun verslaving. Ik oordeel niet! Onze prioriteit is allereerst een veilige thuisbasis bieden en het vertrouwen van deze mensen winnen.’
‘Samen een tango dansen’
Professionele vriendschap
Pas daarna komen de vragen: wat kom je hier doen? Wat is jouw stip aan de horizon? Verslaving is een belangrijk onderdeel van gesprek. Annelies: ‘Ik leg liefdevol uit dat misschien niet alle dromen in vervulling gaan zolang er nog een actieve verslaving is. Is er de bereidheid om klein te beginnen? Lukt het jou om je bed uit te komen voor dagbesteding? Fantastisch! Daarna kunnen we werken aan een groter doel, zoals bezigheden of werk buitenshuis. Datzelfde geldt voor het aanleren van woonvaardigheden en sociale vaardigheden. We beginnen klein en controleren bijvoorbeeld of de kamers zijn schoongemaakt. Daarna kunnen we gaan werken richting een groter doel zoals een eigen woning. Zelfstandig wonen met een verslaving is ontzettend lastig. Want welke keuze maak je; eten kopen of drugs? Vanuit een houding van professionele vriendschap probeer ik iedere dag bij te sturen en mensen aan het denken te zetten. Zo dansen we met elkaar de tango. De ene dag beweeg ik een stukje mee met de bewoner de andere keer buigt hij mee met mij. Uiteindelijk komen we tot een soort einddoel.'
Meest gestelde vragen
Ben je nieuwsgierig naar onze bewoners, deze specifieke vorm van beschermd wonen of wat wij onze bewoners gaan bieden in de Beschermd Wonen+? Bekijk dan de meest gestelde vragen hieronder.
Bewoners die in aanmerking komen voor een BW+ hebben behoefte aan een prikkelarme omgeving, maar zeker niet een totaal geïsoleerde omgeving. Leger des Heils en Kwintes hebben verschillende prikkelarme locaties. Met de bewoner zoeken we welke locatie geschikt is.
Middelengebruik in een BW+ is toegestaan, maar alleen op de eigen kamer.
De ervaring leert dat mensen juist minder gaan gebruiken als ze in een beschermd woonvoorziening wonen. Doordat de stress van het op straat wonen en in de drukte van de stad wegvalt en het gebruik gereguleerd is toegestaan vermindert de drang om te scoren.
Bewoners zorgen zelf voor hun middelen en mogen niet in de directe omgeving van de BW+ contact hebben met hun dealers.
Het contact met de wijkagent is van groot belang, deze zal dan ook met enige regelmaat op locatie te vinden zijn. Hij of zij kent de problematiek van de bewoners en streeft ernaar de bewoners te leren kennen. Als de bewoners elders in de stad overlast geven, dan spreekt de agent hen hierop aan.
Het team bestaat uit persoonlijk begeleiders, woonbegeleiders, gedragswetenschappers, een activeringscoach, trajectmanager en afdelingsmanager. Allemaal hebben ze een eigen rol in het begeleiden van de bewoners. Samen met de bewoner werken ze aan diens zorgplan. Ook onderhouden zij de contacten met ‘buiten’: de politie, de buurt(beheergroep), ketenpartners en collega-zorgverleners.
In het zorgplan staat vermeld waar de bewoner aan wil werken, welke doelen hij wil bereiken op de verschillende levensterreinen. De bewoner heeft daarin zelf de regie en wordt daarin begeleid door de persoonlijk begeleider. Het kan zijn dat een bewoner wil afkicken of wil minderen met alcohol, een schuldhulptraject wil starten of het contact met familie herstellen. Elke stap is er een en als het vandaag niet is gelukt, proberen we het morgen gewoon weer.
Dat hangt af van hun problematiek. In het algemeen wordt er gezamenlijk gegeten en zoeken bewoners elkaar op in de gezamenlijke woonkamer. Ook worden er onder leiding van een activeringscoach ingezet om bewoner te motiveren om diverse activiteiten te ondernemen zoals samen muziek of kunst maken, sporten of werken in de tuin. Voor de ene bewoner is dagelijks uit bed komen een hele prestatie, anderen doen drie of vier dagdelen per week dagbesteding. We zien op andere BW+-plekken dat een dagbestedingsplek op locatie bijdraagt aan het uitstellen van middelengebruik doordat bewoners worden afgeleid. Dit zorgt in sommige gevallen voor meerdere uren uitstel en uiteindelijk vermindering en soms zelfs (tijdelijk) stoppen van middelengebruik. De zingeving die een bewoner ervaart in de eigen omgeving is groot.
Om overlast zoveel mogelijk te beperken wordt er voor de BW+ een beheergroep in het leven geroepen. In de beheergroep zoeken we samen naar oplossingen. De beheergroep brengt gevraagd en ongevraagd advies uit aan de gemeente en aan het Leger des Heils. Aan de beheergroep nemen vaste vertegenwoordigers deel die een direct belang hebben bij de BW+. Het gaat dan om omwonenden, bedrijven, politie, handhaving, de gemeente Almere en het Leger des Heils.
Informatie en aanmelden voor de beheergroep volgt in een later stadium.