Sommige mensen hebben altijd pech. Onder onze cliënten is het percentage pechvogels hoger dan gemiddeld. Ze zijn altijd net op de verkeerde plek op de verkeerde tijd. Ze zaten net bij die vriend in de auto toen hij werd aangehouden en er drugs in de auto bleken te zitten. Of wapens. Nee, zij hadden er helemaal niets mee te maken, hadden er geen enkel vermoeden van dat die vriend dat soort dingen deed… Of ze waren toevallig op bezoek toen er een inval werd gedaan… Ze brachten gewoon pakketjes rond en hadden geen idee dat iemand drugs in hun bus had verstopt… Ze gaven iemand een klein duwtje tijdens een ruzie, maar hadden de pech dat die persoon met het gezicht net ongelukkig ergens tegenaan kwam…
Wapens
Eén van mijn cliënten had een loods gehuurd om fruit in op te slaan. Hij zou gaan samenwerken met een oom in Spanje die sinaasappels wilde gaan importeren. Maar hij had nooit verwacht dat een goede vriend, die een paar keer in de loods op bezoek was geweest, stiekem wapens in zijn loods had opgeslagen.
Deze jongeman, die al een strafblad had van twintig pagina’s en eerder een toezicht bij mij had gehad, kwam wel altijd op de afspraken. Hij wilde altijd meewerken en was vol goede wil om “nu echt iets van zijn leven te gaan maken”. Hij vertelde vol overtuiging dat hij echt al lang afstand had genomen van de criminaliteit. Hij had gewoon steeds pech gehad, net als ook nu weer “met die loods”.
Schuldhulpverlening
Het leek inderdaad dit keer goed te gaan. In samenwerking met een nazorg-ambtenaar van de gemeente werd hij na eerdere afwijzingen eindelijk toegelaten tot schuldhulpverlening. Hij was zó blij. Want nu was er eindelijk zicht op dat hij van zijn (enorm hoge) schulden af zou kunnen komen en dan zou hij gaan trouwen. Want hij wilde zijn vriendin niet met zijn schulden belasten. Hij vertelde uitgebreid over zijn relatie en hoe belangrijk zijn vriendin voor hem was. Op het gebied van de liefde was hij geen flierefluiter, hij was heel serieus en trouw. Hij zou eindelijk een gezin kunnen beginnen. Hij zou een betaalde baan zoeken en een rustig leven leiden.
Niet lang daarna kwam hij ineens niet meer op de afspraken, was telefonisch niet bereikbaar en reageerde niet op schriftelijke uitnodigingen, zelfs niet op een waarschuwing. Daardoor was ik wel genoodzaakt om een Advies Ten Uitvoerlegging (TUL) te schrijven. Als hij zich niet aan de voorwaarden hield, zoals het reclasseringstoezicht, dan zou het voorwaardelijk strafdeel ten uitvoer moeten worden gelegd. Wat in zijn geval een aantal maanden gevangenisstraf kon betekenen.
Nieuws
Voordat ik mijn Advies TUL verstuurde, besloot ik toch nog een keer de schuldhulpverlener van de gemeente waar hij woonde te bellen, om te vragen of die nog wel contact met hem had. Dit bleek niet het geval. Maar hij vroeg mij of ik het dan niet in de krant had gelezen. Het had in de plaatselijke krant gestaan en was ook op de regionale radio geweest. Nee, dat had ik niet meegekregen, ik woon zelf ergens anders.
Er had een enorme explosie plaatsgevonden in de woning van onze cliënt, gevolgd door een brand. Woningen eromheen hadden moeten worden ontruimd. En getuigen hadden drie mannen zien wegrennen, waaronder hoogstwaarschijnlijk onze cliënt, die sindsdien onvindbaar was. Uit onderzoek was inmiddels gebleken dat de explosie te maken had met de fabricage van drugs.
Achtervolgd door pech
Ik concludeerde dat mijn cliënt nog steeds door pech wordt achtervolgd. Hij had er vast geen idee van gehad dat de mannen die bij hem op bezoek waren iets met drugs zouden doen in zijn huis. Inmiddels is hij opgepakt en zit voorlopig weer vast. Mocht hij toch nog met een toezicht naar buiten komen, dan zal het belangrijkste thema zijn: Wat léér je nu van al die pech?