Passende en menswaardige oplossingen nodig voor dakloze EU-arbeidsmigranten

Nieuws
04 september 2024 Leestijd: 2 minuten

Veldwerkers van het Leger des Heils constateren al langere tijd dat meer dan 60% van de mensen die op straat verblijven, bestaat uit dakloze EU-arbeidsmigranten. Het gaat hier om mensen die eenvoudige banen hebben en – zodra er geen werk meer voor hen is – door hun werkgevers op straat worden gezet. Dit leidt tot schrijnende situaties, soms zelfs met de dood tot gevolg. Wij roepen politiek en werkgevers dan ook op om met passende en menswaardige oplossingen te komen.

Samen met vakbond CNV pleiten we er ten eerste voor dat de overheid in iedere arbeidsmarktregio zorgt voor een fysieke plek waar arbeidsmigranten terecht kunnen voor hulp als ze werk en huisvesting verliezen. Vandaaruit kan dan gericht gewerkt worden aan passende oplossingen. Dit is essentieel, want wie dakloos raakt, komt door de harde wereld van de straat al snel in een overlevingsstand terecht en verliest de energie om het leven weer op te bouwen.

Ten tweede: om de lusten en lasten eerlijker te verdelen, is het zaak dat werkgevers per tewerkgestelde arbeidsmigrant een bijdrage betalen voor de bekostiging van die hulp en vervangende huisvesting. Bij goed werkgeverschap hoort ook medemenselijkheid. Wie daar geen boodschap aan heeft, moet dan maar gedwongen worden om verantwoordelijkheid te dragen. Samen kunnen we ervoor zorgen dat we een fatsoenlijk land zijn en blijven, juist ook voor mensen uit andere EU-landen die zich elke dag inzetten om de Nederlandse economie draaiende te houden.

Hulplocaties succesvol!

De hulp aan dakloze EU-arbeidsmigranten heeft de afgelopen tijd vorm gekregen door pilots in een aantal grote steden in Nederland. Onder andere in Eindhoven, Den Haag, Amsterdam, Arnhem, Utrecht en Rotterdam is er opvang voor deze mensen, waar meteen aan gerichte oplossingen wordt gewerkt. Dat kan betekenen dat mensen weer naar werk worden geleid, of teruggeleid worden naar het land van herkomst. Dit wordt bekostigd vanuit extra gelden van het ministerie van VWS. Een goede eerste stap maar deze gelden stoppen  in 2025.

Uit de pilots blijkt dat deze hulp een succes is. De eerste cijfers laten zien  dat ongeveer driekwart van de geholpen EU-arbeidsmigranten uitstroomt naar werk of teruggaat naar het land van herkomst. Dit terwijl de gemiddelde verblijfsduur op locatie minder dan 2 weken is (!). Kortdurende, gerichte opvang is van groot belang om perspectief op werk of terugkeer naar het land van herkomst te kunnen realiseren.

Oplossingen noodzakelijk

Het is de hoogste tijd dat we tot een fatsoenlijke, menswaardige oplossingen komen voor de problematiek van dakloze, kansarme en kwetsbare EU-migranten. Vijf jaar na de aanbevelingen van Commissie-Roemer over een fatsoenlijke omgang met EU-arbeidsmigranten is het de hoogste tijd dat alle mooie woorden worden omgezet in daden! Fatsoenlijke omgaan met mensen die naar ons land komen om het werk te doen waar de gemiddelde Nederlander niet direct om staat te trappelen, is wel het minste wat we kunnen doen.

Commissiedebat Arbeidsmigratie

Op 4 september vond het commissiedebat over arbeidsmigratie plaats. Lees hieronder de brief die wij ter voorbereiding op het debat aan de leden van de commissie Sociale Zaken en Werkgelegenheid stuurden.

EU-arbeidsmigranten sterven op straat

EU-arbeidsmigranten sterven op straat

18 april 2024 •
Volgens een ruwe schatting zijn er in Nederland gedurende 2023 zo’n 15 dakloze EU-arbeidsmigranten op straat overleden.