Staatssecretaris Maeijer bezoekt Leger des Heils

Nieuws
23 augustus 2024 Leestijd: 1 minuten
Beeld: Sanne Romeijn

De staatssecretaris van Langdurige en Maatschappelijke Zorg, Vicky Maeijer, bracht op vrijdag 23 augustus een werkbezoek aan het Leger des Heils in Rotterdam. Hier ging ze in gesprek met collega’s en deelnemers, en maakte ze kennis met het werk van het Leger des Heils.

De ochtend begon in het William Booth-huis, een opvanglocatie voor vrouwen in Rotterdam. Hier kreeg Maeijer een rondleiding van de locatiemanager, en ging ze in gesprek met verschillende deelnemers. Ook hielp ze mee met het serveren van een brunch voor alle aanwezige vrouwen.

Aandacht
Na de rondleiding werd er verder gesproken over het belang van zorg en huisvesting voor deze kwetsbare doelgroep. Ervaringsdeskundige Saskia deelde haar verhaal. Saskia vertelde hoe ze na een periode op straat terecht kon in het William Booth-huis. Ze eindigde haar verhaal met een oproep aan de staatsecretaris: “Mensen hebben deze opvang en hulp nodig. Kijk wat u voor ons kan doen.” Het verhaal van Saskia maakte grote indruk op Maeijer en ze maakte duidelijk dat de aanpak van dakloosheid haar aandacht heeft.

Systeemverandering
Ook het belang van een goede uitvoering van het Nationaal Actieplan Dakloosheid werd besproken. In dit plan, waarvan het Leger des Heils medeondertekenaar is, wordt ingezet op een systeemverandering die de kern aanpakt: werken aan méér en betere preventie van dakloosheid en Wonen Eerst in plaats van tijdelijke opvang. Het snel beschikbaar komen van voldoende betaalbare woonplekken voor dak- en thuisloze jongeren en volwassenen is hierbij een randvoorwaarde.  

De staatssecretaris zei het bezoek ‘enorm indrukwekkend’ te vinden, en hoopt ook in de toekomst meer van het werk van het Leger des Heils te zien.

Staatssecretaris Maeijer in gesprek met ervaringsdeskundige Saskia