plek waar een dakloze verblijft

Stoppen opvang ongedocumenteerden zorgt voor maatschappelijke ontwrichting

Folkert Koelewijn
Nieuws
10 september 2024 Leestijd: 2 minuten

Het Leger des Heils en landelijke branchevereniging voor opvangorganisaties Valente* spreken zich hard uit tegen het besluit van minister Faber van Asiel en Migratie om de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers (de zogenoemde Langdurige Vreemdelingen Voorziening) vanaf 1 januari te stoppen. Er zullen honderden mensen zonder enige vorm van hulp of ondersteuning op straat worden gezet waardoor de Nederlandse samenleving, maar ook de ongedocumenteerden zelf, te maken krijgen met meer narigheid en onveiligheid. Beide organisaties doen daarom een dringend beroep op de overheid om met een oplossing te komen die deze dreigende maatschappelijke ontwrichting voorkomt.

Bestuursvoorzitter kapitein Harm Slomp van het Leger des Heils: ”Het is een illusie om te denken dat deze groep makkelijk Nederland uitgezet kan worden. Ze verdwijnen in de anonimiteit van de straat zonder de juiste papieren en zijn volledig op zichzelf aangewezen. Wij weten dat wie dakloos raakt al snel in een overlevingsstand terecht komt  en extra kwetsbaar is voor uitbuiting, criminaliteit en mensenhandel.”

'Sluiting van de opvang betekent niet alleen een onaanvaardbare toename van menselijk leed maar kost de samenleving ook nog eens veel meer geld.'

Opvang ongedocumenteerden veel goedkoper

Om narigheid en onveilige situaties te voorkomen is het nodig dat er een minimale vorm van hulp en ondersteuning beschikbaar is. In de afgelopen jaren is gebleken dat er met opvang van ongedocumenteerden goede resultaten zijn behaald. Zo zijn in de gemeenten Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Eindhoven en Groningen 2700 mensen opgevangen, waarvan er maar liefst 2100 succesvol zijn uitgestroomd. Ook blijkt dat opvang leidt tot een verbetering van de openbare orde en de veiligheid in gemeenten. Kapitein Slomp: ”Het is de hoogste tijd dat de overheid zich realiseert dat de LVV-regeling er is voor bijzonder kwetsbare mensen die rust en ondersteuning nodig hebben om te werken aan hun terugkeer. Sluiting van de opvang betekent niet alleen een onaanvaardbare toename van menselijk leed maar kost de samenleving ook nog eens veel meer geld. We weten uit ervaring namelijk dat het bieden van hulp en ondersteuning aan deze doelgroep vele malen goedkoper is dan handhavingsmaatregelen.”

Overheid mag ogen niet sluiten

Het Leger des Heils en Valente blijven zich inzetten voor mensen in kwetsbare situaties, ook als ze geen verblijfsvergunning hebben. Kapitein Slomp: “Wij sluiten onze ogen niet voor de moeilijke omstandigheden waarin mensen zonder verblijfsvergunning zich bevinden. Wij geloven dat een aanpak van opvang en begeleiding past bij de menselijke waardigheid, maar ook bijdraagt aan een veilige samenleving. Wij zien het als een morele verplichting om onze naasten te helpen en dat zou ook voor de Nederlandse overheid moeten gelden.”

*Valente is de branchevereniging voor participatie, begeleiding en veilige opvang. Verschillende lidorganisaties van Valente bieden hulp en opvang voor ongedocumenteerden aan.