Kookvrijwilliger Leger des Heils

Vrijwilligerswerk bij het Leger des Heils: ‘dit is het echte leven’

Werken Bij

André is bijna 35 jaar in dienst bij een auto-importeur wanneer zijn werk stopt vanwege een reorganisatie. Het einde van zijn dienstverband geeft hem de kans om zijn passie, mensen helpen, in de praktijk te brengen als vrijwilliger bij het Leger des Heils. Hij ontdekt een heel andere kant van het leven. ‘Er zijn zoveel mensen die gehoord en geholpen willen worden.’

Als rasechte Amsterdammer weet André wel dat het Leger des Heils bestaat. Van vroeger kent hij de collecte, de Strijdkreet-magazines die in cafés werden uitgedeeld en natuurlijk majoor Bosshardt. Zijn vrouw werkt zelfs bij het Leger. Toch leert hij een hele nieuwe wereld kennen wanneer hij als vrijwillig kok aan de slag gaat bij de buurthuiskamer in Amsterdam-Noord. En dat is precies waar hij naar op zoek was: zijn horizon verbreden.

Een jaar vrijwilligerswerk

André: “Na de zoveelste reorganisatie bij mijn werkgever accepteerde ik een vaststellingsovereenkomst. Ik ging dus uit dienst en kreeg wat geld mee om de periode tot aan een nieuwe baan te overbruggen. Dit gaf mij de kans om een jaar vrijwilligerswerk te doen. Zo werd ik vrijwillig kok op een locatie in Amsterdam-Noord.”

Vrijwillig kok

André krijgt de kans om zijn passie te volgen en dat bevalt hem uitstekend. “Dit was wel even een andere tak van sport, na al die jaren op kantoor. Bij het Leger des Heils ontdekte ik: dit is het echte leven. Je krijgt de kans om met veel verschillende mensen uit allerlei lagen van de samenleving te praten.” André ontdekt: veel mensen zijn eenzaam. “Ze vonden het heel prettig dat ze bij mij hun ei kwijt konden. Ze vertelden mij allerlei verhalen en dat vond ik inspirerend. Sommigen zaten wat meer in hun schulp, dan deed ik mijn best om contact te maken. Ik nodigde ze bijvoorbeeld uit om bij mij in de keuken te komen: ‘Kijk, dit ligt straks op je bord.’”

Mensen helpen

André ontdekt dat hij in dit werk zijn passie om mensen te helpen nog beter kwijt kan dan in zijn werk bij de auto-importeur. “Bij mijn vorige werkgever zat ik op een dienstverlenende afdeling, ik hielp dus collega’s. Ze konden ons van alles vragen: we organiseerden evenementen, deden gesprekken met leveranciers, enzovoort. Dat ik in dit vrijwilligerswerk ook mensen kon helpen, sprak me erg aan. Maar het bracht me nog veel meer.”

Horizon verbreden

André ontdekt een andere kijk op het leven. “Het leven is niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Het heeft ook een andere kant dan de kant die je ziet als je op kantoor werkt. Er zijn mensen die gehoord en geholpen willen worden. Ik koos voor vrijwilligerswerk bij het Leger en dit heeft mijn horizon verbreed. Je ontdekt allerlei facetten van het leven die je nog niet kende. Het is heel goed voor je eigen ontwikkeling: je leert jezelf kennen door met verschillende soorten mensen om te gaan. Dat is inspirerend, daar heb ik veel van geleerd.” Andrés advies aan nieuwe vrijwilligers: “Wees niet te passief en ontwikkel jezelf samen met de deelnemers. Je krijgt er veel liefde en voldoening voor terug.”

Overweeg je ook om vrijwilligerswerk te gaan doen bij het Leger des Heils? André raadt het iedereen aan. “Het moet wel bij je passen, het helpt als je open staat voor andere mensen. Maar het Leger biedt vrijwilligerswerk in allerlei takken van sport. Ik denk dat er voor veel verschillende mensen wel iets bij zal zitten dat hen aanspreekt.”