Beeld: Sanne Romeijn

Geestelijk verzorgers

Het geestelijk welzijn van zowel deelnemers en hun naasten als medewerkers krijgt binnen het Leger des Heils veel aandacht en ruimte. Daarom is er voor elke locatie een geestelijk verzorger beschikbaar. Deze persoon biedt professionele begeleiding bij zingevingsvragen, geloof, ethiek en levensbeschouwing, met als doel een diepere zingeving en inspiratie te vinden die aansluit bij ieders persoonlijk levensverhaal en achtergrond.

Op elke locatie van het Leger des Heils is een vaste geestelijk verzorger aanwezig. Deze verzorger biedt speciale aandacht aan zingeving en levensvragen. Vooral in moeilijke tijden en bij ingrijpende gebeurtenissen kan het bijzonder waardevol zijn om tijdens een vertrouwelijk gesprek je verhaal te delen. Deelnemers en medewerkers kunnen op ieder moment een vertrouwelijk gesprek aanvragen. Vaak is er een bepaalde aanleiding of onderwerp voor zo'n gesprek, bijvoorbeeld: 

  • keuzes maken
  • terugkijken op het verleden
  • omgaan met verandering
  • vragen over de zin van het leven of geloof
  • rouw en verlies

Bij alle gesprekken geldt dat de persoon die het gesprek heeft aangevraagd, bepaalt waar het gesprek over gaat. De geestelijk verzorger luistert en probeert waar mogelijk handvatten te bieden. Zo kunnen de gesprekspartners samen ontdekken hoe de deelnemer, naaste of medewerker in het leven wil staan, wat hem of haar motiveert en welke krachten en talenten in diegene verborgen liggen.

Andere taken van een geestelijk verzorger

Naast individuele gesprekken bieden de geestelijk verzorgers een breed scala aan diensten om in te spelen op verschillende behoeften. Alle diensten zijn vertrouwelijk en gericht op het creëren van een betekenisvolle verbinding.

  • De geestelijk verzorger is betrokken bij de organisatie van vieringen rondom christelijke feestdagen.
  • De geestelijk verzorger biedt op team- en organisatieniveau verdiepende groepssessies aan over zingeving en levensbeschouwing. Ook biedt hij of zij waar nodig aanvullend materiaal aan medewerkers om aan de slag te gaan met zingeving in hun dagelijks werk.
  • De geestelijk verzorger biedt waar nodig palliatieve zorg en begeleiding bij stervensprocessen en uitvaarten.
  • Medewerkers kunnen terecht bij de geestelijk verzorger voor ondersteuning bij het begeleiden van deelnemers met existentiële vragen, zoals ingrijpende verlieservaringen, vragen rond het levenseinde, schuldgevoelens en ervaringen van uitzichtloosheid. Medewerkers kunnen ook ethisch advies krijgen via de geestelijk verzorger door middel van moreel beraad. 

Informatie voor collega's en deelnemers

Heb je behoefte aan een vertrouwelijk gesprek? Neem dan contact op met een geestelijk verzorger in jouw regio. Je vindt hun contactgegevens via Insite.

Regio GWCA (Amsterdam): Klaas Kaptein, Carmen Spees en Martijn Ouwerkerk  

Regio Midden-Nederland: Myriam Braakhuis, Bert Jonker, Hennie Kremer - Koopman, Marianne Molenaar - Borgdorff, Anja Nieuwland - Vos, Attie van Wagtendonk - Slagter en Joep van de Geer 

Regio Noordoost: Annette Huizinga, Marina de Velde - Roos en Irene van Room - Veenstra

Regio Noordwest: Richard van Lambalgen en Guna van der Leij

Regio Oost: Catharinus van den Berg, Danny van de Kamp - van Woudenberg en Marjo Herrewijnen - Verhoek 

Regio Rijnmond Zuidwest: Wim Wiersma, Daniël van der Ham, Irene Potappel - Weerheim en Irene van Binsbergen

Regio Zuidoost: Anne Stastra

Geloof

Wil je nu meer weten over geloof en zingeving? Lees dan deze pagina over God leren kennen, probeer eens te bidden of leer meer over Jezus.