Positieve impact met duurzame koffie
Koffie en het Leger des Heils zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Koffie is bij ons meer dan een warme drank: het is een middel om mensen met elkaar in contact te brengen. Het Leger des Heils strijdt voor een wereld waarin mens en milieu met respect worden behandeld. Daarom werken we sinds 1 oktober 2024 samen met Moyee Coffee en schenken we eerlijke koffie.
Bij het Leger des Heils worden elke dag ontelbaar veel koppen koffie ingeschonken en uitgedeeld. Op de soepbus, in de opvang voor dak- en thuisloze mensen, op de kantoren van ambulante hulpverleners, bijna iedereen lust wel een kopje koffie. En wat smaakt er nu beter dan koffie die op een eerlijke manier is gemaakt - goed voor mens en milieu?
Duurzaamheid
Bij het Leger des Heils geloven we dat sociale en ecologische gerechtigheid hand in hand gaan. Daarom willen we op een verantwoorde manier omgaan met de aarde die ons is toevertrouwd. Dit doen we vanuit hoop – hoop dat verandering mogelijk is als we zorgdragen voor de wereld zoals die bedoeld is.
'Moyee Coffee is niet alleen lekkere koffie, maar ook een manier om bij te dragen aan een eerlijke en duurzame wereld'
Samenwerking met Moyee
Precies hierom werken we samen met Moyee Coffee. Moyee streeft naar eerlijke handel en ondersteunt gemeenschappen in de landen waar koffie vandaan komt. Deze missie sluit naadloos aan bij die van het Leger des Heils: kwetsbare mensen helpen, in Nederland en daarbuiten.
Bekijk meer over de herkomst en impact van de Leger des Heils koffie op de website van Moyee.
Het Leger des Heils verduurzaamt. Met honderden locaties door heel Nederland en ruim 7.000 medewerkers kunnen we een flinke impact maken. Lees op onze pagina over duurzaamheid hoe we dat doen.
Over Moyee Coffee
De koffie van Moyee wordt gebrand en verpakt in branderijen in Ethiopië en Kenia. Door koffie te branden in de landen van oorsprong, helpt Moyee de koffiebrandende landen hun eerlijke positie in de wereldwijde koffieketen in te nemen. Door de koffie te branden in het land waar de bonen zijn geteeld, ontstaan daar waardevolle banen en bouwen we aan een gezonde, economische toekomst in die landen. Het FairChainmodel van Moyee laat 50% van de waarde van de koffie achter in de landen van herkomst, in plaats van het industriegemiddelde van 10%. Moyee heeft branderijen in Ethiopië, Kenia en werkt samen met branderijen in Colombia.
Moyee en de FairChain aanpak
In 2012 is Moyee Coffee opgericht. Niet om koffie te verkopen, maar om de koffieketen anders in te richten. Veel koffieboeren leven onder de armoedegrens. Ondanks dat de prijs van koffie voor de koffiedrinker de afgelopen 25 jaar is gestegen, verbeterde het leven van de boeren nauwelijks. Moyee wil daarom naar een koffieketen waar de waarde eerlijk verdeeld wordt en verkoopt daarom ‘FairChain’ koffie. FairChain is eigenlijk Fairtrade 2.0. Moyee streeft naar economische gelijkheid door een herbalans van de internationale koffieketen. Daarom krijgen boeren vijftig procent door te branden en verpakken in het land van herkomst. Zo wordt de koffieketen gelijkwaardig verdeeld en krijgen de boeren weer een leefbaar inkomen.