Noodhulp in Nederland
Overal waar mensen als gevolg van extreme omstandigheden in de knel komen, biedt het Leger des Heils de helpende hand. Doordat we locaties hebben in heel Nederland, zijn we vaak snel ter plaatse om te helpen bij noodsituaties als de COVID-19 pandemie, de vluchtelingenstroom uit Oekraïne of bij gevolgen van extreme weersomstandigheden.
Tijdens de coronacrisis kwam het Leger des Heils snel in actie. We wisten: dit gaat moeilijk worden. Dak- en thuisloze mensen konden niet aan de oproep van het kabinet voldoen om binnen te blijven, en liepen veel meer risico om besmet te raken. Onze campagne 'Thuisblijven, hoe dan?' was erop gericht om ook deze mensen een veilige plek te bieden tijdens de pandemie.
Het Leger des Heils schiet te hulp in situaties waarin mensen worden geconfronteerd met catastrofes en calamiteiten. Dit doen we vanuit onze missie, waarin we er – zonder onderscheid – willen zijn voor iedereen. Slachtoffers voelen zich vaak machteloos, ontredderd en verdrietig. Het Leger des Heils biedt op allerlei manieren hulp en ondersteuning, vaak in opdracht van of in samenwerking met de overheid en andere organisaties en instanties.
Praktische noodhulp en geestelijke ondersteuning
De hulp die we bieden is heel praktisch. Je kunt bijvoorbeeld denken aan het schoonmaken van ondergelopen woningen na een overstroming, het thuisbezorgen van maaltijden tijdens een pandemie of het sturen van transporten met hulpmiddelen naar een getroffen gebied. Naast praktische hulp hebben mensen in een noodsituatie vaak ook behoefte aan een luisterend oor en emotionele ondersteuning. Naast praktische hulp biedt het Leger dus ook geestelijke ondersteuning aan slachtoffers.
Internationale hulp
Ook internationaal staat het Leger des Heils dag en nacht paraat om noodhulp te bieden, waar ook ter wereld. We zijn actief in 134 landen wereldwijd en zijn veelal in staat om direct in de omgeving hulp te bieden of te organiseren. Dit internationale netwerk van heilssoldaten en medewerkers maakt het gemakkelijk om snel en effectief hulp te bieden bij een noodsituatie. The Salvation Army werkt volgens een reeks internationaal erkende normen die gebaseerd zijn op de principes van menselijkheid, neutraliteit en onpartijdigheid, waarbij we de rechten erkennen van alle mensen die getroffen zijn door een ramp of conflict. Deze gemeenschappelijke beginselen en rechten kunnen als volgt worden samengevat:
- Het recht op een waardig leven
- Het recht op humanitaire hulp
- Het recht op bescherming en veiligheid.
Oorlog Oekraïne
Na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne in februari 2022 kwam een grote vluchtelingenstroom op gang. Een deel van hen kwam naar Nederland. Het Leger des Heils organiseerde noodopvang voor Oekraïners die in Nederland terecht zijn gekomen. Anno 2024 zijn nog steeds ruim 30 van zulke locaties in gebruik.
Noodhulp bieden vanuit overtuiging
Overal waar individuen en gemeenschappen in nood zijn, proberen we mensen te ondersteunen en opnieuw in hun kracht te zetten. Onze harten en handen gaan uit naar degenen die hulp en liefde nodig hebben in tijden van wanhoop en verdriet. We doen dit vanuit de overtuiging dat God het belangrijk vindt dat we mensen in moeilijke situaties helpen. Zoals in de Bijbel staat: "Alles wat jullie gedaan hebben voor een van de geringsten van mijn broers of zussen, dat hebben jullie voor mij gedaan" (Matteüs 25, vers 40).
Snel in actie komen tijdens noodsituaties kost geld. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan benzinekosten om naar het getroffen gebied te reizen of het inkopen van eten, drinken en medische hulpmiddelen. Wil jij dit mogelijk maken? Met de structurele steun van donateurs kan het Leger des Heils snel helpen in acute nood.