Scouting Leger des Heils
Scouting met een plus
De scoutinggroepen van het Leger des Heils zijn lid van Scouting Nederland. Samen met Scouting Nederland staan we voor leuke en spannende activiteiten waarmee we kinderen en jongeren uitdagen zich persoonlijk te ontwikkelen.
Wij omschrijven onszelf als “Scouting met een plus”. We doen hetzelfde als andere Scoutingverenigingen, maar we verwerken onze christelijke identiteit spelenderwijs op bepaalde momenten in het programma. Zo geven we bijvoorbeeld extra aandacht aan christelijke feestdagen, gebruiken we thema’s die passen bij Scouting en de Bijbel en proberen onze leidinggevenden vanuit hun christelijke identiteit een voorbeeld te zijn voor de kinderen en jongeren.
Hoewel we onszelf als christelijke Scouting profileren, is iedereen welkom. Geloof, geslacht, afkomst of maatschappelijke positie of beperkingen spelen geen rol. Kom gerust eens langs bij een van onze Scoutinggroepen!
Geschiedenis
Wist je dat de geschiedenis van de Scouting van het Leger des Heils inmiddels al meer dan een eeuw teruggaat? Op 7 december in 1922 zijn de eerste Scoutingtroepen van het Leger des Heils in onze hoofdstad geïnstalleerd. De jongens en meisjes van Amsterdam I gingen gekleed in grijze uniformen, compleet met hoeden en stokken. De Scouting heette toen nog geen Scouting, maar werd de Padvinderij genoemd.
Deze vorm van jeugdwerk ging als een lopend vuurtje door Nederland. De jongelui hielden zich bezig met allerlei activiteiten in de natuur. Ook stelden ze zich dienstbaar op aan de gemeenschap, deden ze Bijbelstudies en maakten ze veel muziek met trommels en trompetten. In 1948 sloot de Leger des Heils Padvindersbond zich met de jongens aan bij de Nederlandse Padvinders (NPV) en met de meisjes bij het Nederlandse Padvindersgilde (NPG). De groepen kregen allemaal een naam in plaats van een nummer, de groepsdas werd geïntroduceerd en de grijze uniformen werden ingeruild voor de NPV/NPG kleding. Uiteraard zijn de groepen in 1973 meegegaan in de fusie naar het huidige Scouting Nederland. Sindsdien spreken we niet meer over de Padvinderij, maar noemen wij het de Scouting.