Veelgestelde vragen over doneren

Misschien ben je door ons aangesproken op straat, heb je vragen over een lopende machtiging of wil je weten hoe we aan je telefoonnummer komen. Op deze pagina vind je antwoord op veelgestelde vragen over doneren. Staat jouw vraag er niet bij? Bel of mail ons, wij helpen je graag.

Ik ben aangesproken op straat of aan de deur, klopt dit wel?

Ja, dit kan kloppen. Lees hier meer over onze straatwerving.

Ik ben net telefonisch door jullie benaderd terwijl ik per 1 juli 2021 toestemming moet geven voordat er gebeld kan worden. Hoe zit dat?

Vanaf 1 juli 2021 is inderdaad de nieuwe telecomwet ingegaan. Dit houdt in dat we mensen waarmee we geen relatie hebben, alleen na toestemming (opt-in) mogen bellen. Klantrelaties mogen we echter blijven benaderen. Ben je donateur van ons en heb je in de afgelopen drie jaar een gift aan ons overgemaakt? Dan mogen we je inderdaad bellen om meer te vertellen over ons werk en een aanbod te doen. Hier kun je aangeven als je geen telefoon meer van ons wilt krijgen. Je kunt dit ook doen via het ‘recht van verzet’ dat je wordt aangeboden na een telefoongesprek met ons.

Hoe komen jullie aan mijn adres of telefoonnummer?

Er zijn twee mogelijkheden hoe wij aan je adres of telefoonnummer komen:

  1. Ons eigen adressenbestand. Omdat je ons in het verleden (eenmalig) gesteund hebt.

  2. Een gehuurd adressenbestand. Om nieuwe mensen over het Leger des Heils te kunnen vertellen, huren wij een adressenbestand van een externe partij. Deze externe partij heeft toestemming van jou gehad om deze adressen eenmalig te gebruiken.

    De adressen die wij huren mogen wij eenmalig gebruiken en slaan we niet op in onze database. Maak je naar aanleiding van zo’n brief een gift over, dan nemen wij je adresgegevens op in onze database en kunnen wij je brieven sturen om je op de hoogte te houden van onze projecten.

    Mogen jullie mij ongevraagd post sturen in verband met de AVG?

    Ja, dat mag. Wij huren onder anderen adressen bij het direct marketingbureau UMDS. UMDS bemiddelt tussen ‘lijsteigenaren’ en het Leger des Heils. Voorbeelden van lijsten die gehuurd kunnen worden, zijn adressenbestanden van abonnementen op kranten en tijdschriften of van deelnemers aan acties op social media. Zowel de lijsteigenaren, als UDMS, als het Leger des Heils zijn gebonden aan alle wettelijke regels en gedragscodes rond privacy en beveiliging. Dit houdt in dat de lijsten alleen adressen mogen bevatten van mensen die toestemming hebben gegeven om hun gegevens met derden te delen. Lees ook het privacy statement van UDMS. 

    Hoe ben ik op zo’n huurlijst terecht gekomen en hoe kom ik er vanaf?

    Het Leger des Heils heeft geen informatie over de inhoud van de lijsten. Indien je wilt weten hoe je op een lijst terecht bent gekomen, of als je je gegevens op specifieke lijsten wilt wijzigen of verwijderen, kun je dit verzoek aan ons doorgeven via welkom@legerdesheils.nl. Je kunt je ook uitschrijven op Postfilter. 

In de brief die ik van jullie krijg, zie ik verschillende adressen staan. Klopt dat wel?

Ja, dat klopt. Leger des Heils schakelt hulp in bij de verwerking van onze mailingen. Bovenaan de brief staat het adres van ons hoofdkwartier: Spoordreef 10, 1315 GN Almere. Stuur je je brief retour, dan wordt dit verwerkt in Nieuw-Vennep: Postbus 241, 2150 AE  Nieuw-Vennep. Voor de verwerking van de eenmalige machtigingen stuurt je je gegevens naar Rotterdam: Donateursservice, 3009 VB Rotterdam. 

Ik wil geen post meer van jullie ontvangen, hoe kan ik me afmelden?

Hier kun je doorgeven dat je geen post van ons meer wilt ontvangen. We bewaren je gegevens dan in een NIXI-bestand (dat is een uitsluitbestand). Dat is nodig om te garanderen dat wij je geen post meer sturen in de toekomst, ook niet als deze bijvoorbeeld wel op een huurlijst staat.



Wil je liever helemaal geen ongevraagde post meer ontvangen, van welk bedrijf dan ook? Dan kun je je afmelden via postfilter.nlGaat het om een overlijden? Dan kan iemand hier worden geregistreerd, zo stopt reclamepost gericht aan een overleden persoon.

Wanneer wordt mijn maandelijkse gift afgeschreven?

Wij schrijven altijd omstreeks de 15e of 28e van de maand de gift af.

Hoe herken ik een afschrijving van het Leger des Heils?

Via Internetbankieren of op een bankafschrift herken je onze afschrijving aan het incassant ID, een nummer dat wij als Leger des Heils van de bank hebben gekregen: NL54ZZZ412081550000.

Hoe wordt mijn gift besteed?

Jouw gift gebruiken we voor projecten die (nog) niet door de overheid gesubsidieerd worden. Denk bijvoorbeeld aan de soepbus, huiskamers in de buurt, sociale spreekuren of maaltijdprojecten. 

Wat is jullie rekeningnummer?

Jouw gift kun je overmaken op NL72RABO0707070171. Maar je kunt hier ook makkelijk online doneren. Bedankt voor je hulp!

Als ik een gift overmaak via de QR-code uit de brief die ik kreeg, zie ik een ander IBAN-nummer dan jullie hierboven noemen, klopt dat?

Het klopt dat je een ander IBAN-nummer ziet, namelijk NL76 RABO 0302 6922 31. Dit is het nummer van onze betaalprovider. Via hun rekening komt jouw gift bij ons terecht.

Heeft het Leger des Heils een ANBI-status?

Ja, wij hebben een ANBI-status; ons RSIN-nummer is 805067838. Hierdoor mag je jouw gift aan ons opgeven bij de belasting. Ook hoeven wij geen belasting te betalen over jouw schenking of nalatenschap. Zo weet je zeker dat elke euro ten goede komt aan de mensen die wij helpen.

Heeft het Leger des Heils een CBF-Keurmerk?

Ja, wij zijn een CBF Erkend Goed Doel.

Hier staat ingevoegde content uit een sociaal media netwerk. Om deze content te zien, hebben we je akkoord nodig voor marketing cookies.
Klik hier om toestemming te geven.