Vragen over nalaten
Overweegt u een goed doel op te nemen in uw testament? Zoals bijvoorbeeld het Leger des Heils. Zo’n beslissing neemt u niet zomaar. Daarom hebben we de meest gestelde vragen over nalaten aan een goed doel hier op een rijtje gezet.
Mooi dat u overweegt om na te laten aan het Leger des Heils. Er zijn verschillende manieren waarop u aan ons na kunt laten. Om te kunnen nalaten aan een goed doel is het altijd noodzakelijk dat u een testament op laat stellen door een notaris. De notaris kan u adviseren welke vorm van nalaten bij u past.
In deze artikelen leest u meer:
- Hoe kan ik nalaten aan een goed doel?
- 3 Manieren om na te laten
- Vind een notaris
Het Leger des Heils gebruikt nalatenschappen om kwetsbare mensen in Nederland te helpen. Dankzij giften uit erfenissen kan het Leger des Heils blijven doen wat het al meer dan 135 jaar doet: er zijn voor mensen die nergens anders terechtkunnen.
- Ouderenzorg en eenzaamheid - Bezoeken en dagbesteding voor ouderen, maaltijden en ondersteuning
- Dak- en thuislozen - Het bieden van opvang, warme maaltijden, advies en ondersteuning
- Jeugdzorg - Begeleiding en bescherming van kwestbare kinderen
- Verslaving en re-integratie - Hulp bij afkicken, ondersteuning bij werk, wonen en sociale contacten
- Geloof in de buurt - Gemeenschappen verbinden, buurtactiviteiten, steun voor sociaal geisoleerde mensen
Ja, je kunt ook een klein bedrag nalaten aan het Leger des Heils. Elke bijdrage, groot of klein, heeft een impact en maakt een verschil in het leven van kwetsbare mensen.
Nee, om rechtsgeldig te zijn moet een testament worden ondertekend door een notaris. Tijdens je leven kun je wel een gift (geld of goederen) schenken aan personen of aan een goed doel.
Ja, wanneer u het Leger des Heils (mede) erfgenaam maakt dan kunt u ervoor kiezen om ons ook als executeur te benoemen. Het Leger des Heils is dan verantwoordelijk voor de juiste afwikkeling van uw nalatenschap. Als u dat wilt dan regelen wij de uitvaart, de (kerkelijke) ceremonie, de financiele administratie en het leegruimen van het huis. Zo weet u zeker dat alles goed geregeld wordt.
Als u wilt dat wij als executeur optreden. Dan bespreken wij vooraf graag met u uw situatie en uw verwachtingen. Zo weten wij zeker dat wij uw wensen later goed kunnen uitvoeren.
Soms, het is belangrijk om je wensen goed af te stemmen met de notaris en met het Leger des Heils zelf. Zo weet je zeker dat jouw wens uitvoerbaar is en je nalatenschap zo besteed wordt als jij dat wilt. In het algemeen is het zo dat het geld uit nalatenschappen wordt ingezet voor diverse sociale doelen. Het is echter zeker mogelijk om specifiek na te laten aan maatschappelijke opvang, verslavingszorg, jeugdwerk of een geloof in de buurt locatie. Wel vragen wij u om vooraf uw wensen op dit punt met ons te bepreken. Neem hiervoor contact op met : T. 088-065 31 34
Ja, het Leger des Heils heeft de zogeheten ANBI-status (Algemeen Nut Beoogende Instelling). Een instelling krijgt alleen de ANBI-status wanneer het zich nagenoeg geheel inzet voor het algemeen belang. Instellingen met de ANBI-status hoeven geen belasting te betalen over schenkingen en nalatenschappen. Hierdoor gaat iedere Euro die u nalaat voor de volle 100% naar de realisatie van onze sociale doelen.
Lees meer over belastingvrij nalaten op de site van de Belastingdienst
Een testament opmaken is nodig om zelf te bepalen wat er met jouw nalatenschap gebeurt na je overlijden. Zonder testament regelt de wet wie je erfgenamen zijn (partner, kinderen, familieleden) en dat sluit niet altijd aan bij je wensen. Wil je afwijken van deze standaard verdeling dan is een testament altijd noodzakelijk. Met een testament kun je (een deel van) je nalatenschap schenken aan een goed doel zoals het Leger des Heils.
Er zijn drie manieren waarop u iets na kunt laten aan een goed doel zoals het Leger des Heils:
Legaat
Een legaat is een eenvoudige manier om (een deel van) uw geld, waardevolle goederen of aandelen na te laten aan een goed doel. U kunt een legaat toekennen aan een persoon of een instelling zoals het Leger des Heils. Wanneer u het Leger des Heils als legataris opneemt in uw testament, ontvangen wij na uw overlijden het legaat. We krijgen daarbij geen informatie over de verdere omvang of verdeling van de erfenis
Mede-erfgenaam
U kunt het Leger des Heils als mede-erfgenaam in uw testament opnemen. U laat dan bij de notaris vastleggen dat elk van de erfgenamen een bepaald percentage van uw nalatenschap ontvangt. Hierbij heeft iedere erfgenaam het recht om de inhoud van het testament in te zien, omdat zij delen in de erfenis, maar ook in de schulden. Wanneer u voor deze vorm kiest, adviseren wij om direct ook een executeur te benoemen (bijvoorbeeld de notaris).
Enige (of algemene) erfgenaam
Benoemt u in uw testament alleen het Leger des Heils als erfgenaam, dan gaat uw hele erfenis, inclusief de schulden, naar het Leger des Heils. Let op: indien dit uw wens is, zult u ook een eventuele partner of kinderen moeten onterven. Houd er rekening mee dat zowel uw partner als uw kinderen rechten hebben wanneer u besluit hen te onterven.
Hier lees je meer over de 3 manieren van nalaten
Ja, je kunt zowel een goed doel zoals het Leger des Heils, als je kinderen opnemen in je testament. In je testament bepaal je de verdeling, bijvoorbeeld 70% naar je kinderen en 30% naar het goede doel. Het goede doel betaalt daarbij geen erfbelasting terwijl je kinderen dit wel moeten betalen.
Uw testament blijft bestaan totdat u besluit dat u uw testament aan wilt passen. U maakt uw testament dus niet altijd meteen voor de rest van uw leven. Tip - Bedenk hoe u uw nalatenschap geregeld zou willen hebben wanneer u ergens de komende 10 jaar zou komen te overlijden. Dat is een redelijk overzichtelijke periode. Wanneer uw situatie verandert dan kunt u uw testament aanpassen. Dat mag zo vaak u wilt en kan bij elke notaris.
Wanneer u het Leger des Heils in uw testament op wilt nemen dan is het belangrijk dat u daarvoor de juiste tenaamstelling gebruikt:
Stichting Leger des Heils gevestigd te Amsterdam,
kantoorhoudend Spoordreef 10, 1315 GN ALMERE
KvK-nummer: 41208155
Het is fijn als al een goed beeld hebt van uw wenen voordat u naar de notaris gaat. Wilt u bijvoorbeeld een vast bedrag nalaten, een percentage of een specifiek bezit, zoals een huis, sieraden of kunst? Belangrijk is ook de vraag of u familie of een geliefde als begunstigden wilt opnemen. En of u een deel van uw bezit wellicht wilt nalaten aan een goed doel, zoals het Leger des Heils. De notaris kan al deze wensen met u doorspreken en vastleggen in een testament.
Je kunt op diverse manieren onze strijd helpen.
Een alternatief voor nalaten kan zijn om eerder al periodiek een bedrag te schenken. Dit kan financieel aantrekkelijker zijn omdat periodieke giften aftrekbaar zijn van de inkomstenbelasting.
Gerelateerde informatie
Door na te laten aan een goed doel zoals het Leger des Heils, kunt u ervoor zorgen dat uw idealen voortleven ook als u er zelf niet meer bent. Het is een unieke kans om nog eenmaal een groot verschil te maken voor heel veel mensen die de hulp heel hard nodig hebben. Bovendien is uw schenking aan een goed doel belastingvrij.
Heeft u een vraag over nalaten aan het Leger des Heils die hier nog niet beantwoord is. Vraag het gratis magazine over nalaten aan. Hierin wordt uitvoerig ingegaan op diverse vormen van nalaten. Of neem contact op met onze relatiebeheerders. Velen van hen hebben al tientallen jaren ervaring in het begeleiden van andere donateurs die besloten hebben om na te laten aan het Leger des Heils.
Leger des Heils
Afd. Nalatenschappen
Postbus 3006
1300 EH ALMERE