Woonvormen Wonen Eerst: voor iedereen een passende plek
Elk mens heeft recht op een eigen woonplek. Je thuis is je veilige basis, vooral als je aan het herstellen bent na een moeilijke periode in je leven. Maar niet iedereen heeft dezelfde behoeften als het gaat over wonen. Daarom biedt het Leger des Heils hulp bij wonen. En strijden we voor een passende woonplek voor iedereen.
Een eigen (t)huis geeft rust, zekerheid en een sterke basis om te werken aan herstel. Maar niet voor iedereen is een 'normale' woning de beste oplossing. Het Leger des Heils biedt verschillende woonvormen aan: gespreid, gemengd, gespikkeld en geclusterd wonen. Op deze pagina leggen we uit hoe deze woonvormen eruitzien en kun je voorbeelden uit de praktijk bekijken.
Mensen die dakloos zijn, moeten zo snel mogelijk een eigen woonplek krijgen. Alleen vanuit een stabiele plek kunnen zij de rust vinden om te werken aan herstel en hun problemen aanpakken. Dit is de gedachte achter het principe Wonen Eerst. Dus niet een woning als beloning, maar een woonplek als basis voor herstel.
Gespreid wonen
Eén van de woonvormen die we aanbieden is gespreid wonen, de meest zelfstandige woonvorm. Bij deze vorm wonen mensen in een eigen (huur)huis. Een ambulant begeleider komt regelmatig bij hen langs om hen te helpen met problemen waar zij tegenaan lopen. Die ambulante begeleiding kan tijdelijk of langdurig zijn. Ook bieden we gezinnen ambulante hulp bij woonproblematiek.
Maritsia woont in een gespreide woonvorm. Het veranderde haar leven in een keer compleet. Twintig jaar lang had ze geen eigen huis voor haarzelf en haar dochter. Nu woont ze zelfstandig, met begeleiding van het Leger des Heils. Bekijk het hele verhaal van Maritsia hier:
Gemengd wonen
Wanneer mensen met en mensen zonder hulpvraag samenwonen in een complex, is er sprake van gemengd wonen. Het is daarbij belangrijk dat er sprake is van een bewuste mix. Er is dus vooraf afgesproken dat de mensen zonder hulpvraag actief betrokken zijn bij de mensen met een hulpvraag. Dit wordt vastgelegd en gefaciliteerd.
“Voordat ik hier kwam wonen, zat ik eigenlijk in een overlevingsmodus. Dat was niet fijn.” Het zijn de woorden van Jimmy, die in een gemengde woonvorm zijn eigen plek heeft. Zijn leven ziet er heel anders uit nu hij zijn eigen plek heeft. Bekijk het verhaal van Jimmy hier:
Gespikkeld wonen
Ook is het mogelijk dat mensen met en zonder hulpvraag samenwonen in een complex, zonder dat daar afspraken over zijn gemaakt. Dan is er sprake van gespikkeld wonen. Begeleiding en zorg voor mensen met een hulpvraag is in de buurt, of beschikbaar op afroep.
Geclusterd wonen
Als meerdere individuele woonplekken samen in een voorziening zitten, spreken we van geclusterd wonen. Alle mensen in de voorziening hebben een hulpvraag, en begeleiding is dichtbij. De mate van zelfstandigheid kan wel verschillen. Zo zijn er voorzieningen waar men echt een eigen woonplek heeft, maar het is ook mogelijk dat deelnemers alleen een eigen kamer hebben en de keuken wordt gedeeld met elkaar. Het Leger des Heils biedt diverse vormen van geclusterd wonen aan: voor mensen met psychiatrische en/of verslavingsproblematiek, voor jongeren en voor (jonge) moeders.
Vincent en Johan konden nergens terecht. Tot ze een plek kregen in een geclusterde woonvorm van het Leger des Heils. Bekijk het hele verhaal van Vincent en Johan hier: