Domus Almere
- Zorgaanbod
- Beschermd wonen
- Beschrijving
- Beschermd wonen voor mensen met een verslaving en psychiatrische problematiek
- Product
- Domus
- Aanmelden
-
Aanmelden kan via het Bureau Trajectmanagement (BTM). Het BTM is op werkdagen bereikbaar van 09.00 tot 16.30 uur op 088 - 890 79 00. Ook kunt u hier terecht voor inhoudelijke vragen over de zorg die wij leveren, financiering en de actuele wachttijden.
Informatie & kenmerken
Domus is een 24-uurs voorziening voor mensen die langdurig verslaafd zijn. Vaak spelen psychiatrische problemen ook mee. Ze hebben schulden, geen vaste woonplek, geen werk of dagbesteding en geen sociaal netwerk. Meestal hebben ze ook een relatie met justitie. In een Domus vinden bewoners rust en stabiliteit, omdat ze niet meer op straat hoeven te (over)leven. Soms leidt dit tot minder gebruik van middelen. Samen met de deelnemer gaan we aan de slag om problemen op te lossen en een passende dagbesteding te vinden.
Specificaties
Domus Almere is een 24-uurs beschermde woonvorm voor zowel mannen als vrouwen die kampen met een (hard)drugs en/of alcoholverslaving. Verslaving staat bij deze mensen op de voorgrond, waardoor zij in de maatschappij problemen ervaren en vaak dakloos raken. Middelengebruik is, op de eigen kamer, gedoogd. Domus Almere is een woonlocatie waar sprake is van groepswonen. Bewoners delen dus verschillende faciliteiten met elkaar.
Begeleiding
Bij Domus Almere is er 24-uursbegeleiding aanwezig. Bewoners kunnen naar de begeleiding toe voor vragen, hulp met het bellen naar instanties, meegaan naar afspraken buiten de deur e.d.
De aanpak is gericht op herstel van het gewone leven. Dit kan inhouden dat iemand begeleid wordt naar een detox, behandeling of een (meer) zelfstandige woonvorm.
Deelnemers hebben een persoonlijk begeleider met wie zij, middels de herstelgerichte methode, toewerken naar de realisatie van haalbare wensen en doelen. Daarbij werken wij vanuit de krachten en mogelijkheden van de deelnemer en voeren bewoners regie binnen hun eigen traject. Naast een persoonlijk begeleider heeft elke deelnemer een koppelbegeleider. Samen met de koppelbegeleider worden vooral de praktische en dagelijkse vragen opgepakt.
Werk en dagbesteding
Een belangrijk onderdeel van de begeleiding is het invullen van de dag. Dit begint met vooractivering op de afdeling. Met de activeringscoach wordt er gekeken naar wat de deelnemer kan en leuk vindt om te doen en wordt er een plan opgesteld. De deelnemer wordt gestimuleerd om toe te werken naar een dagbesteding en als het mogelijk is, uiteindelijk een betaalde baan. Een goed dag- en nachtritme is belangrijk. Daarnaast leert de deelnemer op deze manier nieuwe vaardigheden en ontstaat er toekomstperspectief. Binnen het Leger des Heils zijn er diverse mogelijkheden voor dagbesteding.
Faciliteiten
Domus Almere biedt ruimte aan 28 bewoners. Daarnaast is er één crisisbed aanwezig. Bewoners beschikken over een eigen slaapkamer, waar vanaf de start van iemands traject een bed en kast in staan. De woonkamer, keuken, eetkamer, douche en het toilet worden gedeeld met medebewoners. De maaltijden worden dagelijks verzorgd vanuit de woonlocatie (ontbijt, lunch en avondeten).
➞ Kom jij ons team versterken? Check onze vacatures!